Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον διαστρικό αστεροειδή «Ουμουαμούα»

Πέπλο μυστηρίου γύρω από τον διαστρικό αστεροειδή «Ουμουαμούα»

Οργιάζουν οι θεωρίες για την προέλευσή του

omoua
«Σπαζοκεφαλιά» για τους επιστήμονες αποτελεί η ύπαρξη ενός μυστηριώδους αστεροειδούς, ονόματι «Ουμουαμούα», που θεωρείται το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που έχει εντοπιστεί ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα.

Από πέρυσι έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών κυρίως για τρία χαρακτηριστικά του: το περίεργο σχήμα του- μοιάζει με πούρο- την ανεξήγητη επιτάχυνσή του και την μετατόπιση της τροχιάς του.

Τον Οκτώβριο του 2017, ο «Ουμουαμούα» έκανε την παρθενική του εμφάνιση στα «ραντάρ» των επιστημόνων.Όταν οι επιστήμονες έλεγξαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα από το πέρασμά του, παρατήρησαν ότι το μυστηριώδες αντικείμενο ανέπτυξε ταχύτητα αντί να μειώσει. Οι ερευνητές τότε απέδωσαν την αύξηση ταχύτητας στην απελευθέρωση αερίου που ήταν παγιδευμένο ή παγωμένο στο εσωτερικό του αντικειμένου. Το ίδιο αντικείμενο αργότερα καταχωρήθηκε ως αστεροειδής.

Ωστόσο, η εξήγηση δεν έπεισε δύο επιστήμονες του Χάρβαρντ που αντέτειναν ότι, αν η απελευθέρωση αερίου ήταν ο λόγος της αύξησης ταχύτητας, τότε ο «Ουμουάμουα« θα έπρεπε να στροβιλιστεί και κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε.

Για τους αστρονόμους του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ ενδέχεται να είναι ένα γιγάντιο εξωγήινο ηλιακό "πανί" που έχει σταλεί για να αναζητήσει σημάδια ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ηλιακά πανιά, όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, στηρίζονται στο ηλιακό φως γα να προωθούν τα οχήματα στο χώρο.
Ο Σμούελ Μπιάλι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεωρίας και Υπολογισμών του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν και ο καθηγητή Άμπρααμ Λεμπ, διευθυντή του προαναφερόμενου Ινστιτούτου, επιχείρησαν να εξηγήσουν τους λόγους της περίεργης επιτάχυνσης του διαστρικού αστεροειδούς καταλήγοντας στην ακόλουθη θεωρία:ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που σπρώχνει ένα γιγάντιο ηλιακό πανί.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνητή προέλευση, μια πιθανότητα είναι ο αστεροειδής «Ουμουαμούα» να είναι ένα πανί, που κινείται στον διαστρικό χώρο ως συντρίμμι από προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό», επισημαίνουν οι αστρονόμοι στη σχετική μελέτη τους.

«Εναλλακτικά, ένα άλλο σενάριο είναι ο «Ουμουαμούα» να είναι ένα πλήρως λειτουργικός εξερευνητής που έχει σταλεί σκόπιμα στη Γη από ένα εξωγήινο πολιτισμό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης