Έρευνα του Politico: Η πλειοψηφία των Βρετανών δεν φοβούνται το «no deal Brexit»

Έρευνα του Politico: Η πλειοψηφία των Βρετανών δεν φοβούνται το «no deal Brexit»

Το 30,7% θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή τους μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ το 21% πιστεύει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αλλά «είναι ένα τίμημα που αξίζει να το πληρώσουμε»

brexit
Πολύμηνες συζητήσεις, τρομακτικά σενάρια, σαφείς προειδοποιήσεις για εκατέρωθεν συνέπειες, πολιτικές αναταράξεις... H dead line για την υλοποίηση του σχεδίου εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινώς το Brexit, πλησιάζει, με τους διπλωμάτες και τους πολιτικούς των δύο πλευρών να απέχουν από μία συμφωνία. Μία προοπτική, που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, αλλά και μερίδα Βρετανών, θεωρούν εφιαλτική, καθώς οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα προβλέπεται να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση στις σχέσεις της ΕΕ με το Νησί, σε όλα τα επίπεδα. Η προσπάθεια κατατρομοκράτης τιου βρετανικού λαού, ωστόσο, φαίνεται να μην αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον στο επίπεδο που θα επιθυμούσαν οι Βρυξέλλες και οι αντίπαλοι της Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε, η πλειοψηφία των Βρετανών δεν φοβούνται το «no deal Brexit», ενώ ένα ικανό ποσοστό πιστεύει ότι οι συνέπειες δεν θα αποδειχθούν ανατρεπτικές για την καθημερινότητά τους.

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Politico και του Hanbury, έδειξε ότι οι Βρετανοί όχι μόνο δεν έχουν πτοηθεί από τα εφιαλτικά σενάρια που τους παρουσιάζονται, αλλά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους, επιμένοντας στο Brexit με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα με τις συνέπειες. Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν φοβάται την έξοδο χωρίς συμφωνία και μάλιστα ζήτησε από την Τερέζα Μέι και τους συνεργάτες της να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Ευρωπαίων, εφόσον αποβαίνουν σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο συγκεκριμένα, το 30,7% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι το «no deal Brexit» δεν συνεπάγεται λιγότερους πόρους μέσω φόρων για τους Βρετανούς, ενώ το 21% δήλωσε ότι ναι μεν θα μειωθούν οι πόροι για την κοινωνική πολιτική της Βρετανίας, αλλά «είναι ένα τίμημα που αξίζει να το πληρώσουμε».

Στον αντίποδα, το 48,8% υποστηρίζει ότι το «no deal Brexit» θα επιφέρει μείωση των πόρων και θα επηρεάσει καθοριστικά την κοινωνική ζωή και το επίπεδο στην Αγγλία.

Η παραπάνω έρευνα έγινε σε ένα καθοριστικό σημείο των εξελίξεων της υπόθεσης Brexit, καθώς προηγήθηκε η ομιλία του Φιλ Χάμοντ για το κόστος μίας ενδεχόμενης «μη συμφωνίας» και μόλις πέντε μήνες πριν λήξει η προθεσμία για την υλοποίηση του σχεδίου αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν πλησιάσει σε μία κοινά αποδεκτή λύση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης