Στον φυλακισμένο Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ το βραβείο Ζαχάροφ

Στον φυλακισμένο Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ το βραβείο Ζαχάροφ

Έντονη αντίδραση της Μόσχας που κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες - Στις 12 Δεκεμβρίου  η απονομή

oleg
Στον Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, που κρατείται για τρομοκρατική δράση στη Ρωσία, απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάροφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία απόφαση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα θεωρεί ότι η απόφαση εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

«Πρόκειται για μια απόφαση με πολιτικές σκοπιμότητες. Πάνω σε ποια βάση ελήφθη και πως αιτιολογήθηκε, προσωπικά δεν το γνωρίζω» δήλωσε η Ζαχάροβα, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απονομή του βραβείου που δόθηκε για την «ελευθερία της σκέψης» στον Σεντσόφ.

Η τελετή της απονομής έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου.

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στον Όλεγκ Σεντσόφ στις 15 Αυγούστου του 2015 την ποινή της 20ετούς κάθειρξης με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική ομάδα  που δρούσε στην Κριμαία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο την άνοιξη του 2104, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν στην Συμφερούπολη δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στον εμπρησμό των γραφείων της κοινωνικής οργάνωσης «Ρωσική κοινότητα της Κριμαίας» και των τοπικών γραφείων του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Ο Σεντσόφ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες καθώς τις θεωρεί κατασκευασμένες, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Μαΐου του 2018, ζητώντας να απελευθερωθούν όλοι οι Ουκρανοί που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στις ρωσικές φυλακές. Στις 6 Οκτωβρίου, ύστερα από 145 ημέρες, διέκοψε την απεργία πείνας, φοβούμενος ότι θα τον εξαναγκάσουν σε υποχρεωτική διατροφή.

Στις 16 Οκτωβρίου η αδερφή του Ουκρανού σκηνοθέτη Ναταλία Καπλάν, ανακοίνωσε ότι ο Σεντσόφ μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα θεραπείας εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του. Ωστόσο η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτέλεσης Ποινών, είχε διαψεύσει τις εν λόγω πληροφορίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης