Επαναπατρίζονται παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ

Επαναπατρίζονται παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ

Συνολικά περίπου σαράντα οικογένειες, μητέρες και παιδιά, έχουν εντοπιστεί στη Συρία

2356346
Τρόπο για να αντιμετωπίσει τους Γάλλους φερόμενους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, αναζητεί το Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό, κάποια από τα 150 παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών, που έχουν εντοπιστεί στη Συρία, θα αρχίσουν να επαναπατρίζονται στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των παιδιών από τις οικογένειές τους στη Γαλλία ή στις περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017. Ωστόσο μόνο μερικά από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί και εντοπιστεί με ακρίβεια, στις κουρδικές περιοχές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον επαναπατρισμό τους.

Τα παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι κάτω των έξι ετών, δεν μπορούν να φύγουν από τις περιοχές όπου βρίσκονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μητέρων τους, οι οποίες όμως θα παραμείνουν εκεί, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο γαλλική διπλωματική πηγή.

Η Γαλλία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει τον επαναπατρισμό ενηλίκων, μαχητών ή των συζύγων τους, που θεωρούνται επίσης υποστηρίκτριες του Ισλαμικού Κράτους, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών τους. «Όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα ή εγκλήματα στο Ιράκ και τη Συρία πρέπει να δικαστούν στο Ιράκ και τη Συρία» υπογραμμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εξαίρεση αποτελούν οι ανήλικοι, η κατάσταση των οποίων θα εξεταστεί ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση».

Εξάλλου ο επαναπατρισμός τους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα περίπλοκος καθώς το συριακό Κουρδιστάν δεν είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα και η Γαλλία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία.

Συνολικά περίπου σαράντα οικογένειες, μητέρες και παιδιά, έχουν εντοπιστεί στη Συρία. Επιπλέον «δεκάδες» γαλλόφωνοι μαχητές κρατούνται από τους Σύρους Κούρδους.

Κλείσιμο
Στο Ιράκ έχουν καταγραφεί μόνο τρεις οικογένειες Γάλλων τζιχαντιστών. Μία από τις μητέρες, η Μελινά Μπουγκεντίρ που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, έχει δεχθεί να επιτρέψει στα τρία της παιδιά να φύγουν.

Από τους 680 Γάλλους τζιχαντιστές που εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία, περισσότεροι από 300 έχουν σκοτωθεί και ένας μικρός αριθμός έχει καταφύγει σε άλλες περιοχές (Αφγανιστάν, Μάγρεμπ, Λιβύη), όπως εκτιμά το Παρίσι.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ανακοινώσει ότι κρατούν περισσότερους από 900 ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από 44 χώρες και καλούν τις αρχές των χωρών να τους επαναπατρίσουν. Ωστόσο αυτές διστάζουν, ενώ και η κοινή γνώμη των χωρών αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο εχθρικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης