Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ανεξάρτητη έρευνα στην υπόθεση Κασόγκι

khashoghi

Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση, εναντίον της - όπως φαίνεται - συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας - Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τερέζα Μέι

Έκκληση προς τον ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά νέα που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ισχυριζόμενες ότι ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα «συμπλοκής» στο εσωτερικό του προξενείου, δεν είναι αξιόπιστα και σηματοδοτούν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία», υποστηρίζει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, Σαμάχ Χαντίντ. Και προσθέτει: «Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσουν αμέσως το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία από ανεξάρτητους ιατροδικαστές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα, για οποιαδήποτε στοιχεία που έχουν σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του».

Ακόμη ο κ. Χαντίντ επισημαίνει: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει επείγουσα έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Η οικογένεια και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά του συνέβη, και οι υπεύθυνοι, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση, εναντίον της - όπως φαίνεται - συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας του Κασόγκι, ή τις απόπειρες άλλων κυβερνήσεων να συγκαλύψουν το θέμα, ώστε να διατηρηθούν οι επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλοι επιχειρηματικοί δεσμοί με το Ριάντ».

«Η τραγική αυτή δολοφονία μέσα στο προξενείο, ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση. Έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή μεταξύ των υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων παντού, ενισχύοντας την ιδέα πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργήσει με απόλυτη ατιμωρησία, χρησιμοποιώντας τις πρεσβείες και τα προξενεία της ως ασφαλή καταφύγια από τη δίωξη οπουδήποτε στον κόσμο», καταλήγει ο διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε σήμερα να ειπωθεί "όλη η αλήθεια για το τι συνέβη" στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

"Είμαι βέβαιη ότι όλο το κοινοβούλιο καταδικάζει όπως και εγώ τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι με τον κατηγορηματικότερο τρόπο. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια για το τι συνέβη" είπε, σε ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι δεν θεωρεί αξιόπιστο τον ισχυρισμό των σαουδαραβικών αρχών ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε σε συμπλοκή μέσα στο προξενείο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι η χώρα του θα περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας προτού αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης