Γερμανία: Η παράλληλη κοινωνία των σαλαφιστών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας

germany

Περίπου 300 άτομα από σύνολο σχεδόν 1000 τζιχαντιστών στη Γερμανία προήλθαν από το κρατίδιο -  Στα «hot spot» του σαλαφισμού συγκαταλέγονται πόλεις όπως το Μενχενγκλάντμπαχ, το Βούπερταλ, το Ντινσλάκεν, το Ντόρτμουντ και η Βόννη

Αν και δεν κάνουν πλέον τόσο αισθητή την παρουσία τους εξακολουθούν να είναι πολύ δραστήριοι. Ο λόγος για τους σαλαφιστές μουσουλμάνους της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου διαβιούν οι περισσότεροι από  οποιοδήποτε άλλο γερμανικό κρατίδιο. 

Από το 2010 και μέχρι το 2016, άνδρες με μακριά γένια και με χαρακτηριστικά λευκά ενδύματα έστηναν πάγκους σε πλατείες και πεζόδρομους κυρίως της δυτικής Γερμανίας μοιράζοντας το Κοράνι μεταφρασμένο στα γερμανικά. Οι σαλαφιστές έκαναν κήρυγμα προωθώντας μια εξτρεμιστική εκδοχή και ερμηνεία του Ισλάμ στην καρδιά των γερμανικών πόλεων, ενώ έκαναν διαρκείς δράσεις με στόχο τον προσηλυτισμό νέων μελών. Οι πάγκοι των σαλαφιστών σε δημόσιους χώρους της Γερμανίας δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε το 2016 τον σύλλογο Die Wahre Religion (Αληθινή Θρησκεία) που οργάνωνε τις συγκεκριμένες δράσεις.

Η απόφαση απογόρευσης αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι η ιδεολογία που προωθούσαν οι σαλαφιστές ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική τάξη στη Γερμανία ενώ επικροτούσε την ένοπλη δράση τζιχαντιστών.

Οι ακραιφνείς σαλαφιστές είναι σήμερα σχεδόν αφανείς στη δημόσια σφαίρα της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν έχουν εξαφανιστεί. «Οι περισσότερες δράσεις τους λαμβάνουν χώρα έξω από το οπτικό φάσμα της πλειοψηφικής κοινωνίας», επισημαίνει ο Κάαν Ορχόν, σύμβουλος στη γερμανική οργάνωση κατά της ριζοσπαστικοποίησης Hayat, ο οποίος εργάζεται στα γραφεία της οργάνωσης στο κέντρο της Βόννης. Ο Ορχόν ασχολείται εμπιστευτικά με άτομα που έχουν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί στον σαλαφιστικό και τζιχαντιστικό χώρο, με ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει από εξτρεμιστικές οργανώσεις και άλλους που επιστρέφουν από μέτωπα του πολέμου στο πλευρό τζιχαντιστικών ομάδων.

Επικίνδυνη ριζοσπαστικοποίηση

Σε κανένα άλλο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας δεν ζουν τόσο πολλοί σαλαφιστές όσο στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία. Επίσης σε κανένα άλλο κρατίδιο δεν καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός σαλαφιστών που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να φύγουν από τη Γερμανία για να πολεμήσουν στο πλευρό του εξασθενημένου στο μεταξύ Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Περίπου 300 άτομα από σύνολο σχεδόν 1000 τζιχαντιστών στη Γερμανία, προήλθαν από τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες οι επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο ή οι απόπειρες τέτοιων επιθέσεων στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έγιναν από άτομα που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω του σαλαφισμού.

Ο σαλαφισμός είναι ένα εξαιρετικό οπισθοδρομικό ρεύμα στους κόλπους του Ισλάμ. Εντός του σαλαφιστικού χώρου υπάρχουν και πολιτικοποιημένοι σαλαφιστές που επιδιώκουν την ίδρυση εντός φονταμενταλιστικού θεοκρατικού καθεστώτος. Αυτοί απορρίπτουν το νομικό πλαίσιο των δυτικών κρατών, μεταξύ άλλων και το γερμανικό Σύνταγμα. Το μόνο που αποδέχονται είναι η σαρία, ο ισλαμικός νόμος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο σαλαφιστικός χώρος μετρά περί τους 3.000 οπαδούς στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο. Περί τους 800 εξ αυτών αξιολογούνται ως εν δυνάμει βίαιοι. Εκτιμάται ότι το 12% είναι γυναίκες. Στα «hot spot» του σαλαφισμού στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία συγκαταλέγονται πόλεις όπως το Μενχενγκλάντμπαχ, το Βούπερταλ, το Ντινσλάκεν, το Ντόρτμουντ και η Βόννη.

Στην πρώην πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας μια διαδήλωση ισλαμιστών το 2012 είχε κλιμακωθεί σε βίαια επεισόδια. Αιτία για την ιδιαίτερα έντονη παρουσία ακραίων ισλαμιστών τόσο στη Βόννη όσο και συνολικά στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η δράση της ακροδεξιάς αντιισλαμικής ομάδας Pro NRW που είχε υψώσει σε διαδήλωσή της αφίσες με γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Σε αντιδιαδήλωση σαλαφιστών ένας νεαρός διαδηλωτής επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Στη Βόννη ζει και ο κήρυκας Αμπού Ντουγιάνα, εκ των ηγετικών προσωπικοτήτων των σαλαφιστικών δράσεων που κορυφώθηκαν το 2016. Στη Βόννη επίσης έκαναν συχνές εμφανίσεις «αστέρες» του σαλαφιστικού κινήματος, όπως ο κοκκινομάλλης πρώην πυγμάχος Πιερ Φόγκελ, γερμανός που ασπάστηκε το Ισλάμ.

Μετασχηματισμός του σαλαφιστικού χώρου

Συνολικά ο σαλαφιστικός χώρος στη Γερμανία έχει αλλάξει έντονα από τις απαρχές του το 2003/2004, εξηγεί ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία Μπούρκχαρντ Φράιερ. Πρωταρχικός στόχος του κινήματος αρχικά ήταν ο προσηλυτισμός νέων μελών, λέει ο γερμανός ειδικός, για να προσθέσει ότι στην πορεία των ετών ο σαλαφιστικός χώρος γινόταν ολοένα και πιο βίαιος. «Το αποκορύφωμα επήλθε με τη μετάβαση από τη Γερμανία προς τη Συρία, όταν πλέον ο στόχος δεν ήταν απλά και μόνο να αλλάξουν τη δημοκρατία μας, αλλά ναι ιδρύσουν ένα χαλιφάτο στη Μέση Ανατολή», επισημαίνει ο Μπούρχαρντ Φράιερ.

Από τότε που το «Ισλαμικό Κράτος» κατέρρευσε στρατιωτικά υπάρχει μια νέα εξέλιξη στη Γερμανία, παρατηρεί ο γερμανός ειδικός. «Στο μεταξύ σχηματίζονται ολόκληρες οικογένειες σαλαφιστών που βαθμιαία ισχυροποιούν τον σαλαφιστικό χώρο. Πλέον έχουμε έναν σαλαφισμό που δεν έχει ανάγκη ενός χαλιφάτου και καμίας ιδεολογικοποίησης από το εξωτερικό. Ο σαλαφισμός εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε έναν εξτρεμισμό εσωτερικού (σ.σ. εντός Γερμανίας)».

Οι εκπρόσωποι του σαλαφιστικού χώρου στη Γερμανία έχουν απομονωθεί και αναπτύσσεται με τη μορφή μιας παράλληλης κοινωνίας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν κήρυκες του σαλαφισμού έκαναν άκρως αισθητή την παρουσία τους στις γερμανικές πλατείες.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αλή αλ-Γιουνάνι

"πολιτικοποιημένοι σαλαφιστές που επιδιώκουν την ίδρυση εντός φονταμενταλιστικού θεοκρατικού καθεστώτος" Αυτοί δεν είναι σαλαφιστές, είναι χαριτζήτες. Οι σαλαφιστές είναι λίγο πιο light από τους χαριτζήτες. Οι πραγματικοί σαλαφιστές συνήθως απορρίπτουν τον εξτρεμισμό.

Totenkopf

Χαχαχα η ωραία πλευρά του πολυπολιτισμού και των "ανθρώπινων"δικαιωμάτων.

Εξτρεμιστικές ομάδες

Όπως λέει το άρθρο, αυτές οι μικρές εξτρεμιστικές ομάδες βασίζονται σε ακραίες ερμηνείες του Κορανίου. Οπως, αντίστοιχα, και οι μικρές τρομοκρατικές ομάδες βιαίων αριστερών, ακροδεξιών και ρατσιστών βρίσκουν παρόμοιες ιδεολογικές αφορμές και κάποια ακραία ιδεολογική καλυψη. Οι βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες έλκουν, προφανώς, ψυχοπαθείς και τους πιο βίαιους που βρίσκουν και δικαιολογίες έτσι για την έκφραση των τάσεων τους για βία, σαδισμό, εγκληματικότητα και διαστροφή.

Merkel must go

Μμμ θα ΄θελα να δω κι ένα χαλιφάτο στη Γερμανία! Ρε έχει τρελαθεί ο κόσμος, δεν πάμε καλάαα

Al Merkel

Με τις πολιτικές που ακολουθούν το ΑΞΙΖΟΥΝ να δουν ένα Ομόσπονδο Χαλιφάτο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Boris-ekso

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει τη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, που ωστόσο «κρύβει» αρκετά «θολά» σημεία - Τι αλλάζει ουσιαστικά σε σχέση με τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Μέι

france_ar

Το παρασκήνιο της συζήτησης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τι είπε ο Μακρόν - Η στάση της Γερμανίας και το... decoupling που πρότειναν Ολλανδία και Δανία - Γιατί έφυγε... ταχέως ο Μπόρις Τζόνσον - Τα λεκτικά αντίμετρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Συρία - Κύπρο

makron

Η Γαλλία επέμεινε στο βέτο για τα Σκόπια και την Αλβανία - Ώρα 2:44 ξημερώματα Παρασκευής (1:44 τοπική ώρα Βρυξελλών) ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Δεν δημοσιεύθηκαν συμπεράσματα παρά την πολύωρη συζήτηση των ηγετών - Στον πάγο το αίτημα Σκοπίων και Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων