Γερμανία - Δημοσκόπηση στο ZDF: Σε... «ελεύθερη πτώση» τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

e7fc99fa31b3b2653201998394e861ed_XL

Συγκεντρώνουν το 41% των προτιμήσεων, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53% - Το 56% των Γερμανών δηλώνει ότι δεν θα ήταν καλό η Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στην θέση της

Συνεχίζεται η συρρίκνωση των δημοσκοπικών ποσοστών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία στη νέα δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF συγκεντρώνουν πλέον μόλις 41%, όταν έναν χρόνο πριν, στις ομοσπονδιακές εκλογές, είχαν λάβει ποσοστό άνω του 53%. Αντίστοιχα, συνεχίζεται και η εντυπωσιακή άνοδος των Πρασίνων, που είναι πλέον το δεύτερο κόμμα.

Αναλυτικότερα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) συγκεντρώνει 27% (-1), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 14% (-3). Οι Πράσινοι κερδίζουν τρεις μονάδες και φθάνουν στο 20%, ενώ σταθερή στο 16% παραμένει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), όπως και η Αριστερά στο 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 8%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Καγκελάριος Μέρκελ κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 43%. Το 56% ωστόσο δηλώνει ότι δεν θα ήταν καλό η κυρία Μέρκελ να παραμείνει στην θέση της, με το 40% να πιστεύει το αντίθετο. Συντριπτικά ωστόσο (72%) είναι τα ποσοστά κατά της παραμονής του αρχηγού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη θέση του, ενώ μόλις το 22% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την παραμονή του. Στην περίπτωση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, υπέρ της παραμονής της τάσσεται το 37% και κατά το 49%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της CSU, οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Ζεεχόφερ φθάνουν το 70%, ενώ για την κυρία Μέρκελ μόλις το 34%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ακολουθούν, με μικρή κάμψη, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στις δύο τελευταίες θέσεις παραμένουν οι πολιτικοί της CSU Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρκους Σέντερ.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι φαίνονται όμως οι Γερμανοί και σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης του SPD, με το 80% να δηλώνει ότι το κόμμα θα παραμείνει για καιρό αδύναμο. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 64%.

Ξεκάθαρη επίσης είναι και η στάση της γερμανικής κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και τους υπεύθυνους για αυτήν. Το 84% δηλώνει ότι οι σχέσεις των εταίρων είναι κακές, με το 39% να επιρρίπτει την ευθύνη στην CSU, το 28% και στους τρεις εξίσου, το 8% στο SPD και το 7% στο CDU.

Παρόλα αυτά το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αντίθετη άποψη εκφέρει το 44%.

Στην ερώτηση αν μια στροφή της Χριστιανικής Ένωσης περισσότερο προς τα δεξιά θα την ευνοούσε εκλογικά, το 64% δηλώνει ότι, αντιθέτως, θα την ζημίωνε, ενώ μόνο το 27% πιστεύει ότι θα την ωφελούσε. Επιπλέον, το 53% πιστεύει ότι η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δεν θα αντέξει στον χρόνο, ενώ το 42% εκτιμά ότι το κόμμα «ήρθε για να μείνει».

Εξετάζοντας τα πιθανά μοντέλα κυβερνητικών συνασπισμών, θετικότερες (42%) είναι οι απόψεις για την συνεργασία Χριστιανικής Ένωσης με Πράσινους, ενώ πιο αρνητικές (82%) είναι για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης και AfD. Και ο σημερινός συνασπισμός όμως (CDU/CSU, SPD) συγκεντρώνει κυρίως αρνητικές γνώμες (63%).

Στην σημερινή δημοσκόπηση τίθεται, μεταξύ άλλων, το ερώτημα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις έναντι της Βρετανίας, ενόψει Brexit. Το 49% απαντά «όχι τόσο μεγάλες», το 32% «καμία», το 12% «μεγάλες» και το 1% «πολύ μεγάλες». Απαισιόδοξο ωστόσο εμφανίζεται το 59% που δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων.

ΣΧΟΛΙΑ

Fotis

Το SPD θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.Το 2014 τα ποσοστά του SPD ήταν στο 27% τωρα είναι 13 μονάδες κάτω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

j6EEORj0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο πως η Πολωνία πρέπει να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκιεφ Ζιόμπρο δήλωσε πως οι σημερινές τροπολογίες ανταποκρίνονται στο αίτημα αυτό

vorotinov

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ιγκόρ Βοροτίνοβ που θεωρούνταν νεκρός για μια επταετία συνελήφθη στη Μολδαβία – Εκδόθηκε  στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες

20355484

Ιδιαίτερα φορτισμένη η πρώτη ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU – Τάχθηκε κατά των εθνικών εγωισμών και τόνισε ότι «το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους» 

rvs98

Σύμφωνα με έρευνα, το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών, στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής