Ρωσία: Η διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έπρεπε να είχε λυθεί πολύ νωρίτερα

Ρωσία: Η διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό έπρεπε να είχε λυθεί πολύ νωρίτερα

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να επιλυθεί, όχι όμως ως παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ - Επανέλαβε ότι υπήρξε  έλλειψη βούλησης και από τις δύο πλευρές

chizhovvladimir
Την εκτίμηση ότι η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό θα μπορούσε να έχει λυθεί αρκετά νωρίτερα εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

«Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τσιζόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA.

«Η γενική εκτίμησή μου συμπίπτει με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ, η οποία την κήρυξε την συμφωνία των Πρεσπών ως άκυρη», η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω της χαμηλής προσέλευσης του λαού στο δημοψήφισμα που ήταν πολύ κάτω από το 50%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιζόφ. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση σχετικά με τι ήταν ακριβώς το δημοψήφισμα. «Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρεσβευτής επανέλαβε ότι «υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι στη δεκαετία του '90, ότι η Θεσσαλονίκη - η οποία ήταν μια πόλη 600.000 τότε - διοργάνωσε τεράστιες συγκεντρώσεις. Αυτό ήταν περίεργο, αλλά ήταν επίσης και μια ένδειξη ενίσχυσης του αδιεξόδου. Οπως καταλαβαίνω (αν και μπορώ να κάνω λάθος φυσικά), για τους Ελληνες δεν είναι τόσο το όνομα που έχει σημασία, αλλά όλα όσα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μπορεί να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Άνω Μακεδονία, η Κάτω Μακεδονία, αλλά το "ποιοι είναι οι Μακεδόνες;" και το "πώς θα φέρουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν ως εαυτούς - απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου" τους αφορά περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

Σημείωσε δε, ότι το ζήτημα της γλώσσας είναι ένα ακόμη στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την επίλυση.

Κλείσιμο
«Γνωρίζω πώς αντιμετωπίστηκε το θέμα της γλώσσας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας - θα έλεγα με πολύ δύσκολο τρόπο. Περισσότερο μοιάζει με την παράκαμψη του ζητήματος παρά την επίλυσή του. Ομως, και πάλι, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί πολύ νωρίτερα», συμπληρώνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης