Τσαβούσογλου: Επαναλειτουργία των τουρκικών προξενείων Βασόρας και Μοσούλης

cavo

«Θέτουμε ξανά σε λειτουργία τα γενικά μας προξενεία στην Βασόρα και την Μοσούλη που είχαμε αναγκαστεί να κλείσουμε παλαιότερα για λόγους ασφαλείας», δήλωσε

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν τα προξενεία της Βασόρας και της Μοσούλης που είχαν κλείσει παλαιότερα για λόγους ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μπαρχάμ Σαλίχ.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη για να τονίσει για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτή την διαδικασία.

Αφού ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου και οι επενδύσεις, σημείωσε ότι συμφωνούν όσον αφορά την αναγκαιότητα της από κοινού συνέχισης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Θέτουμε ξανά σε λειτουργία τα γενικά μας προξενεία στην Βασόρα και την Μοσούλη που είχαμε αναγκαστεί να κλείσουμε παλαιότερα για λόγους ασφαλείας», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία στην Διάσκεψη του Κουβέιτ που είχε πραγματοποιηθεί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δεσμεύτηκε να διαθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ότι επανέλαβε πως θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση.

Υπογράμμισε ότι το Ιράκ και η Τουρκία δεν είναι απλά δυο γείτονες αλλά παράλληλα δύο αδελφικές χώρες και πως πρέπει να βρίσκονται εντός αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, είπε τα παρακάτω:

«Η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσει να εξοντώνει τους τρομοκράτες όπου και να βρίσκονται. Αυτός ο αγώνας δεν είναι παραβίαση, δεν είναι επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, είναι δικαίωμά μας που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Και από δω και στο εξής θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα μετά την ίδρυση της κυβέρνησης, μαζί με την κυβέρνηση του Ιράκ».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως έχει ξεκινήσει από την αρχιεισαγγελία μια εντατικοποιημένη και περιεκτική έρευνα:

«Η οργάνωση πληροφοριών, η αστυνομία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς μαζί διεξάγουν αυτή την έρευνα. Επειδή αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, επιθυμούμε να είμαστε σε στενή συνεργασία με την Σαουδική Αραβία. Και πρέπει και η Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί μαζί μας. Άλλωστε θα μοιραστούμε με όλο τον κόσμο τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτές τις έρευνες».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

british_airways

Το Φόρεϊν Όφις, στη σελίδα του με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο, αναφέρει ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατίας εναντίον της αεροπλοΐας»