Ανταρσία στη Δανία: Δήμαρχοι αντιδρούν στην πολιτογράφηση μετά... χειραψίας για τους Μουσουλμάνους

Ανταρσία στη Δανία: Δήμαρχοι αντιδρούν στην πολιτογράφηση μετά... χειραψίας για τους Μουσουλμάνους

Πολλοί δήμαρχοι αντιδρούν στην κυβέρνηση που θέλει να καταστήσει υποχρεωτική την χειραψία στις τελετές πολιτογράφησης – Το μέτρο θεωρείται ότι στοχεύσει στους Μουσουλμάνους 

xeirapsia
Ως «ανταρσία της... χειραψίας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κίνημα των δημάρχων της Δανίας που αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης να καθιερώσει ως υποχρεωτική τη χειραψία στις τελετές πολιτογράφησης.

Το σχέδιο της δεξιάς κυβέρνησης θεωρείται ότι στοχεύει τους Μουσουλμάνους, που σε πολλές περιπτώσεις, επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους, αρνούνται να σφίξουν το χέρι ενός προσώπου και προτιμούν, αντί χαιρετισμού, να τοποθετήσουν το ένα χέρι στο στήθος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει την άρνηση της απονομής υπηκοότητας σε όποιον μετανάστη αρνηθεί να σφίξει το χέρι του τοπικού δημάρχου, κατά τη διάρκεια της νέας, τροποποιημένης τελετής πολιτογράφησης.

Για παράλογο και αντισυνταγματικό μέτρο μιλούν οι δήμαρχοι

Ωστόσο, πολλοί Δανοί δήμαρχοι δεσμεύονται ότι θα αγνοήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, εφόσον περάσει στη νομοθεσία, ενώ μικτές είναι οι αντιδράσεις στην κοινωνία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται εναντίον της κυβερνητικής πρότασης.

«Είναι παράλογο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης θεωρεί κάτι τέτοιο σημαντικό για να ξοδέψει χρόνο» δήλωσε ο Κάσπερ Ελζίνγ Ολεσέν, δήμαρχος της πόλης του Κερτεμίντε. «Η χειραψία δεν δείχνει εάν έχεις ενσωματωθεί ή όχι. Προσωπικά θεωρώ πιθανό ότι θα βρω μια δικαιολογία εφόσον περάσει το μέτρο και θα στείλω στη θέση μου να δουλέψει ο αντιδήμαρχος», πρόσθεσε.

Παράλογο και αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το μέτρο ένας άλλος δήμαρχος, ο Όλεν Βγιόστορπ. «Είμαι υποχρεωμένος να λάβω υπ' όψιν ότι έχουμε θρησκευτική ελευθερία στη Δανία. Αυτό για μένα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας», ανέφερε.

«Η χειραψία είναι ο τρόπος που χαιρετάμε ο ένας τον άλλον»

Η πρόταση για το συγκεκριμένο μέτρο προήλθε από τους Συντηρητικούς, μέλους του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού και το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού, από το οποίο εξαρτάται κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το μέτρο έχει τη στήριξη αρκετών κυβερνητικών φορέων. «Η χειραψία είναι ο τρόπος που χαιρετάμε ο ένας τον άλλον στη Δανία. Είναι ο τρόπος που ο ένας δείχνει στον άλλον σεβασμό» δήλωσε ο υπουργός μετανάστευσης.

Το μέτρο της υποχρεωτικής χειραψίας στην πολιτογράφηση έρχεται μετά την απαγόρευση της μπούρκα που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Δανίας στον Ιούνιο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης