ΗΠΑ: Ο Πολ Μάναφορτ έκλεισε συμφωνία με τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ

ΗΠΑ: Ο Πολ Μάναφορτ έκλεισε συμφωνία με τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ

Παραμένει ασαφές το εάν ο Μάναφορτ συμφώνησε να συνεργαστεί με την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα ή να ομολογήσει την ενοχή του, σύμφωνα με το ABC News

Robert-Mueller-vs-Paul-Manafort__1_
Ο Πολ Μάναφορτ, για ένα διάστημα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται κοντά στο να κλείσει μια συμφωνία με τον ομοσπονδιακό Ειδικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, δήλωσαν πληροφορημένες πηγές την Πέμπτη.

«Είναι κοντά αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμη», είπε μια από τις πηγές αναφερόμενη στη συμφωνία.

Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο τρεις πηγές ενήμερες για τη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο περί καταρχήν συμφωνίας και πρόσθεσε ότι αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα σε δικαστική αίθουσα στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το δίκτυο τόνισε πως δεν είναι σαφές εάν ο Μάναφορτ θα συνεργαστεί με τον Ειδικό Εισαγγελέα.

Τόσο ο συνήγορος του Μάναφορτ, ο Κέβιν Ντάουνινγκ, όσο και ο εκπρόσωπος του Μάλερ, ο Πίτερ Καρ, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Εάν ο Μάναφορτ αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Μάλερ, αυτό θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξήρε τον πρώην στενό του συνεργάτη, χαρακτηρίζοντάς τον μέσω Twitter «γενναίο» επειδή δεν «έσπασε» και δεν έκλεισε τέτοια συμφωνία, όπως έκανε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του μεγιστάνα των ακινήτων Μάικλ Κόεν.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των μελών του σώματος των ενόρκων ενόψει της δεύτερης δίκης του Μάναφορτ σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τον βαρύνουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, συνωμοσία για την απόσπαση χρημάτων δολίως από το δημόσιο των ΗΠΑ, παράλειψη εγγραφής στον κατάλογο των πρακτόρων ξένων συμφερόντων και απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Κλείσιμο
Ο Μάναφορτ, επί σειρά ετών πολιτικός σύμβουλος των ρεπουμπλικάνων και λομπίστας που εκπροσωπούσε φιλορώσους πολιτικούς της Ουκρανίας, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Αλεξάντρια, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, για κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν τραπεζική και φορολογική απάτη.

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του λομπίστα, άλλοτε ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016 και το εάν και κατά πόσον υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα. Καμιά από τις κατηγορίες σε βάρος του πάντως δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα του Μάλερ.

Ο Μάναφορτ εργάστηκε έξι μήνες στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, τους τρεις ως πρόεδρός της. Παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, έπειτα από δημοσιεύματα που τον συνέδεσαν με πληρωμές του κόμματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί πλέον νομικά τον Τραμπ, έχει δηλώσει στο Politico ότι εάν ο Μάναφορτ κλείσει συμφωνία με τον Μάλερ για να αποφύγει τη δεύτερη δίκη, θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν έχει όντως την πρόθεση να απονείμει πράγματι χάρη στον Μάναφορτ, ωστόσο δεν έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο δημόσια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης