Ρώσος βουλευτής κατέθεσε νομοσχέδιο με τον... Κώδικα περί Μονομαχίας!

monο

Την προηγουμένη, συνεργάτης του Βλάντιμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε... μονομαχία

Η πρόσκληση που απηύθυνε προχθές ο επικεφαλής της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, Βίκτορ Ζόλοτοφ για μονομαχία προς το φυλακισμένο ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και άπειρα ευρηματικά σχόλια στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κι αυτό γιατί, ο τρόπος που επέλεξε να αντιπαρατεθεί ο Βίκτορ Ζόλοτοφ, παραπέμπει σε μορφές επίλυσης των παρεξηγήσεων και προσβολών που ήταν καθιερωμένες τον 19ο αιώνα, αλλά και επειδή απευθυνόμενος στον Ναβάλνι του είπε ότι θα τον «κάνει κιμά».

Ωστόσο σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα RBK, στην Κρατική Δούμα, ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Ιβανόφ, του εθνικιστικού «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» κατέθεσε νομοσχέδιο για τον «Κώδικα περί μονομαχίας». Στο επεξηγηματικό του υπόμνημα προς την Κρατική Δούμα ο Ιβανόφ εξηγεί ότι είναι αναγκαία η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου επειδή «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τάση εκ μέρους των κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων να προκαλούν σε μονομαχία πολίτες, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις επίσημες».

Ο Ιβανόφ επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η ψήφιση του «Κώδικα περί Μονομαχίας» δεν απαιτεί την διάθεση ξεχωριστών κονδυλιών από τον προϋπολογισμό.

Στην πρόταση νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Ιβανόφ αναφέρεται ότι η μονομαχία μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ίσων ως προς την υπηρεσιακή τους θέση ατόμων, διαφορετικά είναι ανεπίτρεπτη. Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος που καλείται σε μονομαχία από έναν απλό πολίτη, υποχρεούται να απορρίψει την πρόσκληση, προτείνοντας στον πολίτη να αναζητήσει το δίκιο του στην δικαιοσύνη. Στο δικαστήριο θα πρέπει να αποταθούν και οι δύο τους – και ο υπάλληλος και ο πολίτης.

«Εάν όμως παρόλα αυτά, ο δημόσιος ή ο δημοτικός υπάλληλος επιθυμεί να χειροδικήσει, έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά μόνο με την τυπική έγγραφη έγκριση του άμεσου προϊσταμένου του, ο οποίος θα κρίνει αν ο αντίπαλός του είναι άξιος να υπερασπίσει την τιμή του», αναφέρεται στην πρόταση νόμου του Ρώσου βουλευτή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο έχων δεχθεί την προσβολή έχει το δικαίωμα να επιλέξει το όπλο – σπάθα, ξίφος, ή πιστόλι. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να επιλέξει τον τρόπο διεξαγωγής της μονομαχίας (σε ποια απόσταση μπορεί να πυροβολήσουν, κτλ) όπως και το δικό του όπλο. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν δεχθεί προσβολές, όπως και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ή μικρότερα των 18 ετών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορεί να επιλέξουν για την μονομαχία άλλο άτομο που θα μονομαχήσει εκ μέρους τους. Σε ανάλογες περιπτώσεις το ίδιο δικαίωμα έχουν και εκείνοι που προσκαλούν σε μονομαχία. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν σε μονομαχία, αλλά τις αντικαθιστούν οπωσδήποτε άνδρες.

«Η ανικανότητα χρήσης όπλων δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο για να υποκαταστήσει ή να αρνηθεί κάποιος την μονομαχία» αναφέρεται στο νομοσχέδιο του εθνικιστή βουλευτή.

Υπάρχει ξεχωριστό άρθρο που αφορά την πρόσκληση σε μονομαχία δημοσιογράφων που έχουν γράψει «προσβλητικό άρθρο». Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προσκληθεί σε μονομαχία και ο διευθυντής του μέσου ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της αρμόδια Επιτροπής για την κρατική οικοδόμηση και νομοθεσία Πάβελ Κρασενίνικοφ, δήλωσε στο Ria Novosti, ότι έχει εντυπωσιαστεί με την ευρηματικότητα του βουλευτή που συνέταξε το νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί μονομαχίας, αλλά επεσήμανε ότι στην Ρωσία η μονομαχία χαρακτηρίζεται είτε ως δολοφονία είτε ως απόπειρα δολοφονίας. Ο ίδιος μάλιστα με αρκετή δόση χιούμορ είπε ότι ο Κώδικας περί Μονομαχίας είναι «φοβερός» και ότι προς το παρόν δεν σημαίνει τίποτα. Ο ίδιος ο Ιβανόφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Μοσκβά», ότι ως βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου του, πήρε τον Κώδικα περί μονομαχίας που είχε εκδοθεί στην Ρωσία το 1912. «Τον τροποποίησα. Γι’ αυτό χρειάστηκα δύο ώρες όχι περισσότερο» δήλωσε ο Ιβανόφ και ότι τα άρθρα του κώδικα τα τροποποίησε ώστε να αναφέρονται στους δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους. Στο πρωτότυπο κείμενο του 1912, δεν γίνεται αναφορά σε υπαλλήλους, αλλά σε ευγενείς.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΦΑΣΙΣΤΑΣ, τι περιμένεις;______Του ..."εθνικιστικού κόμματος" λέει! ______Νταηλίκια και ...π*π*ριές!..

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

ΦΑΣΙΣΤΑΣ, τι περιμένεις;______Του ..."εθνικιστικού κόμματος" λέει! ______Νταηλίκια και ...π*ρδές!..

Η κτηνωδία των ρώσων

Άλλοι λαοί πάνε προς τα μπρος, άλλοι μένουν στάσιμοι και άλλοι πάνε προς τα πίσω. Οι ρώσοι όμως είναι άλλη περίπτωση σα λαός. Πάνε φουλ προς τη λίθινη εποχή. Η στρατιωτική υπερδύναμη των νεάντερνταλ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20316947

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταιγίδες και οι αρχές ζητούν από τους πληγέντες  να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης  που έχουν ως καταφύγιο - Στους 71 οι νεκροί και 1.011 οι αγνοούμενοι από τις φωτιές

20325881

Ομάδα ευρωσκεπτικιστών υπουργών -ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών- ασκούν πιέσεις στην πρωθυπουργό για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ – Συνεχίζεται η συλλογή επιστολών για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

2
20339877

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έγιναν περίπου 2.000 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπου μετείχαν 124.000 άτομα – Η διαμαρτυρία έγινε ως αντίδραση στην αύξηση των τιμών των καυσίμων