Οργή για έκθεση τέχνης που βάζει τους θεατές να ποζάρουν ως θύματα γνωστού τζιχαντιστή!

Οργή για έκθεση τέχνης που βάζει τους θεατές να ποζάρουν ως θύματα γνωστού τζιχαντιστή!

Επισκέπτες ποζάρουν χαμογελαστοί δίπλα στον «Τζιχάντι Τζον» για χάρη της... τέχνης

enschede
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια εγκατάσταση τέχνης, όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να φωτογραφηθούν δίπλα από έναν γνωστό εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους, ποζάροντας ως θύματα αποκεφαλισμού.

Το art installation, που φιλοξενείται στην έκθεση του καλλιτεχνικού και μουσικού φεστιβάλ Gogbot στην ολλανδική πόλη Ένσχεντε, περιλαμβάνει την φωτογραφία του βρετανικής καταγωγής τρομοκράτη «Τζιχάντι Τζον», εκτυπωμένη σε χαρτόνι σε φυσικό μέγεθος, και με την χαρακτηριστική μαύρη αμφίεση με την οποία εμφανιζόταν στα βίντεο όπου εκτελούσε τα αθώα θύματά του.

Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται γονατισμένο το θύμα του, με πορτοκαλί στολή, και το πρόσωπο «κομμένο» έτσι ώστε ο κάθε θεατής να ποζάρει στη θέση του θύματος.

Το αμφιλεγόμενο έργο τέχνης ονομάζεται «phantom pain» και αποτελεί δημιουργία της 22χρονης Αν Μπόθμερ. «Ως θεατές των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη δεν θέλουμε απλώς να τις βιώνουμε, αλλά να αποτελούμε κομμάτι τους. Ωστόσο, συγκριτικά με την πραγματικότητα, αυτοί που είναι πραγματικά παρόντες στις επιθέσεις είναι λίγοι, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τις αντιλαμβανόμαστε μέσα από βίντεο και φωτογραφίες. Μέσω της προκλητικής μου προσέγγισης, το έργο μου συνδέει αυτά τα τραυματικά γεγονότα με την δική μας υπερ-πραγματικότητα, ώστε ο θεατής να επανεξετάσει τη θέση του. Μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου θύμα εάν δεν είσαι παρών σε αυτές τις επιθέσεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θέλω να αναλογιστούν οι θεατές», αναφέρει η καλλιτέχνιδα για το installation της.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του έργου, αρκετοί εκπρόσωποι πολιτικών φορέων αλλά και απλοί πολίτες εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους, ζητώντας να απομακρυνθεί.

«Εικόνες βίας και γενοκτονίας δεν ανήκουν σε μια καλλιτεχνική έκθεση και φέρνουν χωρίς κανέναν λόγο τους θεατές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αντιμέτωπους με την φρίκη της τρομοκρατίας, τον ανθρώπινο τρόμο και ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινήματος Δημοκρατική Πλατφόρμα του Ενσέχτε, απαιτώντας οι υπεύθυνοι να επιληφθούν του ζητήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης