Γερμανός ΥΠΕΞ: Η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού

«Είναι θέμα της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την ΕΕ. Μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων», τόνισε ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας

maas_09
Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, συνέδεσε τη λύση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζήτησαν με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Μάας ανέφερε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει τη διαδικασία για να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση. Θέλουμε μια εποικοδομητική στάση και από τις δύο μεριές, κυρίως όμως από την τουρκική. Μια λύση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνον για τις δύο πλευρές, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Επεσήμανε πως «η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι θέμα της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί η σχέση της με την ΕΕ. Μια βελτίωση των σχέσεων θα ήταν προς το συμφέρον όλων». Σημείωσε πώς στόχος και της Γερμανίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ότι στην επίσκεψη του εκεί την περασμένη εβδομάδα ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν, και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Άγκυρα.

Ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, είπε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, ενώ επεσήμανε πως συζήτησαν και το θέα της εξόδου της ΕΕ λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων της Λευκωσίας με το Λονδίνο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες εξαιρετικά εποικοδομητικές, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των χωρών μας είναι κοινά σε πολλούς τομείς». Επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Μάας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «η λύση μπορεί να υπάρξει». Ο Κύπριος υπουργός τόνισε πως «θέλουμε έναν γείτονα που να είναι κοντά στην ΕΕ, πού να σέβεται τις αρχές της Ένωσης. Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, αλλά και στην Κύπρο, καθώς και να αναλάβει τον ρόλο της για την επίλυση του Κυπριακού. Από τη στάση της Τουρκίας εξαρτάται το εάν θα έρθει κοντά στην ΕΕ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης