ΗΠΑ: Φυλάκιση 14 ημερών στον Τζορτζ Παπαδόπουλος για ψευδή κατάθεση στο FBI

ΗΠΑ: Φυλάκιση 14 ημερών στον Τζορτζ Παπαδόπουλος για ψευδή κατάθεση στο FBI


Ο πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε για ψευδή κατάθεση στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές – Παραδέχθηκε την ενοχή του τον Οκτώβριο του 2017 - Ήταν «απλός, αφελής και ήταν ανόητος» είπε ο δικηγόρος του

20008872
Σε φυλάκιση 14 ημερών και αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους ενός έτους, κοινωνική εργασία 200 ωρών και πρόστιμο 9.500 δολαρίων καταδικάστηκε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Παπαδόπουλος καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας για ψευδή κατάθεση στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την ενοχή του τον Οκτώβριο 2017 για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τον χρόνο και την σημασία των επαφών του με Ρώσους, ανάμεσά τους και ένα καθηγητή που τού είπε ότι οι Ρώσοι έχουν στην διάθεσή τους «βρώμικα στοιχεία» για την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Ήταν «απλός, ήταν αφελής και ήταν ανόητος»

Ο Παπαδόπουλος είχε προσπαθήσει να διευθετήσει συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσους αξιωματούχους, που υποστήριζαν ότι είχαν στοιχεία που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τη Χίλαρη.

Ο συνήγορός του, Τόμας Μπριν, ζήτησε επιείκεια από τον ομοσπονδιακό δικαστή Ράντολφ Μος, καθώς όπως υποστήριξε, , υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία τού πελάτη του, τον κάνει να δικαιούται ποινή με αναστολή, λέγοντας ότι ήταν «απλός, ήταν αφελής και ήταν ανόητος».

Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος παρασύρθηκε, καθώς μετείχε στην προεκλογική εκστρατεία σε νεαρή ηλικία, όντας ανάμεσα σε μεγάλους και ανέπτυξε «αχαλίνωτη πίστη στον Τραμπ», ενώ ήδη έχει πληρώσει σκληρό προσωπικό τίμημα.

«Έκανα ένα τρομερό λάθος»

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σε γραπτή δήλωσή του που διάβασε στο δικαστήριο, είπε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να υπηρετήσει με υπερηφάνεια τις ΗΠΑ. «Ήμουν ενθουσιασμένος που συμμετείχα σε κάτι στο οποίο πραγματικά πίστευα. Έκανα ένα τρομερό λάθος. Είμαι καλός άνθρωπος και είμαι έτοιμος να δεχτώ την ποινή μου», ανέφερε.

Για σκόπιμα και υπολογισμένα ψέματα τον κατηγόρησε ο εισαγγελέας

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, καθώς υπογράμμισαν ότι ο Παπαδόπουλος συνέχισε να τους παραπλανά ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας.

Ο εισαγγελέας Άντριου Γκόλστιν είπε πως ο Παπαδόπουλος «επέλεξε να λέει ψέματα ξανά και ξανά για να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα». Τα ψέματά του ήταν «σκόπιμα, υπολογισμένα και προκάλεσαν βλάβη στην έρευνα» και εξαιτίας τους οι πράκτορες του FBI έπρεπε να εργαστούν επίπονα χτίζοντας στοιχεία, τα οποία εξήγαγαν χτενίζοντας 100.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οκτώ gigabytes δεδομένων.

«Έθεσε τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ»

Κλείσιμο
Ο δικαστής αποσύρθηκε 15 λεπτά για να εκδώσει την ετυμηγορία του. Όταν επέστρεψε, ανέφερε ότι η υπόθεση τον βασάνισε, καθώς τα ψέματα αποτελούν σοβαρό αδίκημα.

Σύμφωνα με τον Μος, ο Παπαδόπουλος είπε ψέματα θέτοντας τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αυτά δεν είναι ευγενικοί λόγοι για να πει κανείς ψέματα», είπε ο δικαστής. «Αυτό δεν ήταν ένα ευγενές ψέμα». Ωστόσο υποστήριξε ότι ο Παπαδόπουλος είχε «πραγματικές τύψεις» που «επέτρεψε τον εαυτό του να πιαστεί». Κατέληξε ανακοινώνοντας την ποινή του κατηγορούμενου και προσέθεσε ότι η φυλάκισή του θα αφήσει πάνω του ισχυρό στίγμα για το υπόλοιπο της ζωής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης