Η Νεφερτίτη είχε κυρτή μύτη και ρυτίδες!

Η Νεφερτίτη είχε κυρτή μύτη και ρυτίδες!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αιγύπτια βασίλισσα, που για χιλιάδες χρόνια αποτελεί πρότυπο ομορφιάς, ίσως να μην ήταν τελικά τόσο εκθαμβωτική όσο θα ήθελε να τη θυμούνται.

Η Νεφερτίτη είχε κυρτή μύτη και ρυτίδες!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Αιγύπτια βασίλισσα, που για χιλιάδες χρόνια αποτελεί πρότυπο ομορφιάς, ίσως να μην ήταν τελικά τόσο εκθαμβωτική όσο θα ήθελε να τη θυμούνται.

Η 3.300 ετών προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης ( που το όνομά της σημαίνει «Η όμορφη έφτασε»)με την λεπτή μύτη, τα ψηλά ζυγωματικά και τα αετίσια μάτια έχει κερδίσει το θαυμασμό ατόμων από όλο τον κόσμο. Ωστόσο μια ελαφρά χαραγμένη μορφή στο πυρήνα του ασβεστόλιθου της περίφημης προτομής υποδεικνύει πως το βασιλικό αγαλματίδιο είχε υποστεί παρεμβάσεις για να ανταποκριθεί στη φήμη της Ομορφιάς του Νείλου. Λείανση γύρω από το στόμα και τα μάτια, λέπτυνση της καμπουριασμένης μύτης… ότι θα έκανε και μια σύγχρονη ντίβα με τη βοήθεια του πλαστικού της για να ικανοποιήσει τους θαυμαστές της!

Η ιστορικός Bettany Hughes μαζί με την ομάδα της έκανε την ανακάλυψη που είχαν όμως υποστηρίξει και παλαιότερα Γερμανοί επιστήμονες. Μέσω υπολογιστικής τομογραφίας με ακτίνες Χ πάνω στη προτομή βρέθηκε ένα δεύτερο μοντέλο από ασβεστόλιθο με ρυτίδες και κυρτή μύτη που μάλλον χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την τελική προτομή.

«Αυτό το εσωτερικό σχέδιο είναι όμορφο απλά όχι εξίσου όμορφο. Πρόκειται όμως για το πορτρέτο μιας πραγματικής γυναίκας» δήλωσε η  Hughes και συνέχισε λέγοντας πως θα εξετάσουν στην συνέχεια ένα τύμβο στην Κοιλάδα των Βασιλέων όπου πιστεύεται πως βρίσκεται η αδελφή της Νεφερτίτης για να δουν αν η δυναστεία είχε παρόμοια χαρακτηριστικά .

Η προτομή της Νεφερτίτης, που πέθανε γύρω στο 1.300 π.Χ. σε ηλικία από 29 ως 28 ετών, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα της αρχαίας Αιγύπτου μετά τη μάσκα του Τουταγχαμών που ήταν μάλλον γιος της. Βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1912 στο Tell el-Amarna, την πρωτεύουσα του τότε βασιλείου του συζύγου της Νεφερτίτης Ακενατών και τώρα στεγάζεται στο Altes Μουσείο του Βερολίνου.
Κλείσιμο

Είναι επίσης πιθανό η προτομή της βασίλισσας, που ανατέθηκε πιθανότατα από τον ίδιο τον Ακενάτονα, να αντιπροσωπεύει την προσωπική αντίληψη του βασιλιά για εκείνη.
Η Νεφερτίτη δεν είναι η μόνη όμορφη της αρχαίας Αιγύπτου της οποίας  τα προσόντα αμφισβητούνται. Η Κλεοπάτρα, η εμφάνιση της οποίας είναι μυθική, είχε απεικονιστεί ως… μέτρια το 2001, σε μια έκθεση του Βρετανικού Μουσείου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης