ΗΠΑ: Στο Καπιτώλιο της Αριζόνα η σορός του Τζον Μακέιν - Το Σάββατο η κηδεία του

ΗΠΑ: Στο Καπιτώλιο της Αριζόνα η σορός του Τζον Μακέιν - Το Σάββατο η κηδεία του

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης - Δεν θα δώσει το «παρών» στην κηδεία του ο Τραμπ - Επικήδειους θα εκφωνήσουν δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Μπαράκ Ομπάμα 

19966979
Με τιμές υποδέχτηκε η Αριζόνα τη σορό του εκλιπόντος Γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Το φέρετρο έφτασε συνοδεία μεγάλης πομπής μοτοσυκλετιστών στο Καπιτώλιο της πολιτείας, όπου και θα παραμείνει προκειμένου να του αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές.

Το Σάββατο θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα γίνει η κηδεία του, ενώ αμέσως μετά θα ενταφιαστεί στο νεκροταφείο της Ναυτικής Ακαδημίας στην Αννάπολης.

Στην κηδεία του επί σειρά δεκαετιών γερουσιαστή της Αριζόνα δεν θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του εκλιπόντος, καθώς υπήρξε σφοδρός πολέμιος του μεγιστάνα, παρά το γεγονός ότι ανήκαν αμφότεροι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Κλείσιμο
Εκπρόσωπος της οικογένειας Μακέιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στην επικήδειο τελετή, η οποία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον το ερχόμενο Σάββατο. Αντιθέτως, θα παραστούν και θα εκφωνήσουν λόγους δύο πρώην πρόεδροι, ο υιός Τζορτζ Μπους, ανθυποψήφιος του Μακέιν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2000, και ο Μπαράκ Ομπάμα, από τον οποίο έχασε τη μάχη στην προεδρική αναμέτρηση του 2008.

Ηρωας του πολέμου του Βιετνάμ –είχε αιχμαλωτιστεί όταν το αεροπλάνο του κατερρίφθη από τους Βιετκόνγκ– ο Τζον Μακέιν άφησε την τελευταία πνοή του στο ράντσο του, στην Αριζόνα, σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, που διαγνώστηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε πρόταση στενών συνεργατών του να εκδοθεί ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον απελθόντα. Αντί γι’ αυτό, περιορίστηκε σε ένα λακωνικό μήνυμα στο Twitter, όπου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Μακέιν, χωρίς καμία τιμητική αναφορά στον ίδιο τον νεκρό.

Η σημαία στον Λευκό Οίκο κυμάτιζε μεσίστια το Σαββατοκύριακο, αλλά υψώθηκε το πρωί της Δευτέρας, για να επανέλθει σε μεσίστια θέση ύστερα από πιέσεις ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι απαίτησαν να συνεχιστεί η απόδοση τιμής μέχρι να ενταφιαστεί ο Μακέιν.

Την ίδια στιγμή κυβερνήτης Αριζόνας Ντουγκ Ντούσι καλείται να επιλέξει ποιος από τους Ρεπουμπλικανούς της πολιτείας θα «κληρονομήσει» την έδρα του εκλιπόντος.

Μεταξύ των επικρατεστέρων περιλαμβάνονται η σύζυγός του Σίντι, ένας πρώην γερουσιαστής και δύο πρώην βουλευτές. Ο Τζον Μακέιν θα ταφεί την ερχόμενη Κυριακή στη Ναυτική Ακαδημία της Ανάπολης, στο Μέριλαντ, από την οποία απεφοίτησε, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Προηγουμένως, η σορός του θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης