Αίγυπτος: Τιμωρία για τις σεξουαλικές επιθέσεις ζητά η ύπατη σουνιτική αρχή Αλ Αζχάρ

Αίγυπτος: Τιμωρία για τις σεξουαλικές επιθέσεις ζητά η ύπατη σουνιτική αρχή Αλ Αζχάρ

Πολλά επεισόδια, που βιντεοσκοπήθηκαν από τα ίδια τα θύματα ή από περαστικούς κατά τη διάρκεια της γιορτής του Αΐντ αλ Άντχα, την περασμένη εβδομάδα, αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σοκ στους Αιγύπτιους

al_azhar
Την αυστηρή τιμωρία όσων παρενοχλούν σεξουαλικά γυναίκες ζήτησε σήμερα η ύπατη αρχή του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ, μετά την πρόσφατη αύξηση των καταγγελιών.

Πολλά επεισόδια, που βιντεοσκοπήθηκαν από τα ίδια τα θύματα ή από περαστικούς κατά τη διάρκεια της γιορτής του Αΐντ αλ Άντχα, την περασμένη εβδομάδα, αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σοκ στους Αιγύπτιους.

Το ένα από αυτά τα βίντεο δείχνει έναν διαπληκτισμό στην Αλεξάνδρεα, όπου ένας 40χρονος άνδρας, προσπαθώντας να απομακρύνει έναν άλλον που παρενοχλούσε την σύζυγό του, μαχαιρώθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 39χρονος δράστης έχει συλληφθεί.

Σύμφωνα με μια άλλη ανάρτηση, μια ομάδα νεαρών ανδρών στην πόλη Νταμανχούρ, στο Δέλτα του Νείλου, καταδίωξε έναν μοτοσικλετιστή ο οποίος προσπάθησε να σώσει τρεις γυναίκες που τις παρενοχλούσε το πλήθος σε έναν δρόμο.

Η αυθεντικότητα αυτών των βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί. Ωστόσο, μεταδίδονται από ορισμένα τοπικά μμε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Αλ Άζχαρ τονίζει ότι η σεξουαλική παρενόχληση, σε κάθε μορφή της, συνιστά παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, ενώ απέρριψε κάθε προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στις γυναίκες για τον τρόπο που ντύνονται ή συμπεριφέρονται.

Κλείσιμο
"Το Αλ Άζχαρ παρακολούθησε στενά τις αναφορές στα επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων και των βίαιων επιθέσεων των παρενοχλούντων εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να σώσουν τις γυναίκες", σημειώνει, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα η παρενόχληση και ως εγκληματίες εκείνοι που παρενοχλούν, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρενόχληση "παραβιάζει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" της γυναίκας. Ζητείται επίσης να ενεργοποιηθούν όλοι οι νόμοι που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση και να καταβληθούν προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την καταστολή των αδικημάτων σεξουαλικής παρενόχλησης μετά από ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του, το 2014, στο οποίο επτά άνδρες συνελήφθησαν επειδή επιτέθηκαν σε γυναίκες κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Στις αρχές του έτους, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη οκτώ ετών μια Λιβανέζα επειδή "προσέβαλε την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους" αναρτώντας ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο διαμαρτυρόταν για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης