Η Τεχεράνη προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

trump-kontino

Ο αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Ιράν θα ζητήσουν σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να δώσει εντολή στις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που διέταξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης.

Η προσφυγή στο ΔΔ τονίζει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, που πλήττουν την ήδη εξασθενημένη ιρανική οικονομία, παραβιάζουν επίσης τους όρους μιας μάλλον ξεχασμένης διμερούς συμφωνίας φιλίας που είχαν συνάψει η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη το 1955.

Οι ΗΠΑ, που θα απαντήσουν επίσημα τοποθετούμενες προφορικά δι' αντιπροσώπου τους την Τρίτη, δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημόσια την εξέλιξη.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ουάσινγκτον αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι το δικαστήριο των ΗΠΑ δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση, ότι η συμφωνία του 1955 είναι πλέον άκυρη και ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη ούτως ή άλλως δεν θα την παραβίαζαν ακόμη κι αν ίσχυε.

Οι ακροαματικές διαδικασίες, που θα γίνουν ουσιαστικά κατόπιν του αιτήματος του Ιράν, θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε έναν μήνα.

Το ΔΔ είναι δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, αρμόδιο για την επίλυση διεθνών διενέξεων. Οι αποφάσεις του θεωρούνται νομικά δεσμευτικές, αλλά δεν έχει τρόπο να τις επιβάλλει και υπάρχουν—σπάνιες, πάντως—περιπτώσεις που χώρες επέλεξαν να τις αψηφήσουν, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 που είχαν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Μάιο, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει ξανά μονομερώς τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Μολονότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις κινήσεις αυτές του Τραμπ, οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σκοπεύουν να μην παραβιάσουν τις κυρώσεις, προτιμώντας να χάσουν επενδύσεις στο Ιράν παρά να αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις ή να απολέσουν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Το ΔΔ θεωρεί τη συμφωνία του 1955 ακόμη έγκυρη, μολονότι είχε υπογραφεί πολλά χρόνια πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που σήμανε τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

j6EEORj0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο πως η Πολωνία πρέπει να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκιεφ Ζιόμπρο δήλωσε πως οι σημερινές τροπολογίες ανταποκρίνονται στο αίτημα αυτό

vorotinov

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ιγκόρ Βοροτίνοβ που θεωρούνταν νεκρός για μια επταετία συνελήφθη στη Μολδαβία – Εκδόθηκε  στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές κατηγορίες

20355484

Ιδιαίτερα φορτισμένη η πρώτη ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU – Τάχθηκε κατά των εθνικών εγωισμών και τόνισε ότι «το γερμανικό συμφέρον είναι να σκεφτόμαστε πάντα και τους άλλους»