Ιταλία: Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων της Γένοβας - Χειροκροτήθηκαν οι διασώστες

Ιταλία: Θρήνος στην κηδεία των θυμάτων της Γένοβας - Χειροκροτήθηκαν οι διασώστες

Περίπου 5.000 άτομα βρέθηκαν στην κηδεία των θυμάτων – Είκοσι οικογένειες αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην κηδεία

genova_kideies
Περίπου 5.000 άτομα αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν την κηδεία 16 θυμάτων από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα, σήμερα το πρωί. Ωστόσο, 20 οικογένειες αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην κηδεία αυτή που οργανώνει το ιταλικό κράτος.


«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία από μέρους όλων αυτών των οικογενειών και των πολιτών της χώρας, γενικότερα. Νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους», σχολίασε ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι.

Σύμφωνα με τον Μολινάρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος είναι παρών στην Γένοβα, «θα πρέπει, με μεγάλη δυσκολία, να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές αυτές».



Χειροκροτήματα για τους διασώστες

Πάντως, όσοι βρίσκονταν στο χώρο της Έκθεσης της Γένοβας, που γίνεται η κηδεία, χειροκρότησαν θερμά και πολλές φορές τους πυροσβέστες, αλλά και τους αξιωματούχους της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.


Κλείσιμο
Πάνω στα φέρετρα, έχει τοποθετηθεί μια σημαία της Χιλής (ένα από τα θύματα καταγόταν από την Λατινική Αμερική), αλλά και σημαίες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γένοβας. Ο Ιταλός πρόεδρος Ματταρέλλα, πριν από την κηδεία, επισκέφθηκε το σημείο της κατάρρευσης, όπου επί τέσσερις ημέρες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια οι πυροσβέστες, η αστυνομία και οι καραμπινιέροι, η Πολιτική Προστασία και αμέτρητοι εθελοντές.


Παρόντες οι ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια

Η τελετή είναι λιτή, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Στην κηδεία προσήλθε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα που χειροκροτήθηκε από τους πολίτες και θέλησε να συνομιλήσει και να συμπαρασταθεί σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων.

Στο χώρο βρέθηκαν και ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια. Οι δυο αυτές ομάδες θα πάρουν μέρος στην πρώτη ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινά σήμερα.

Στην Γένοβα βρίσκονται, επίσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι. Και στο λιμάνι της πόλης, έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα σε ένδειξη πένθους.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω κι αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο»

Απόδοση δικαιοσύνης ζήτησε κατά την κηδεία ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Άντζελο Μπανιάσκο.

«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.

Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου».

«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης