Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 34 φορές

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 34 φορές

Το μέτρο εντάσσεται στο σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας – Το κατώτατο εισόδημα δεν αρκεί για να αγοράσει κανείς ένα κιλό κρέας

maduro__2_
Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34 φορές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εντάσσοντας στο μέτρο στο γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν και ο Μαδούρο δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, το κατώτατο εισόδημα δεν αρκεί για να αγοράσει κάποιος ένα κιλό κρέας. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να φτάσει στη Βενεζουέλα και το 1.000.000% το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι μισθοί θα συνδεθούν με την αξία του Petro, του κρυπτονομίσματος που χρησιμοποιεί η Βενεζουέλας και με τη χρήση του οποίου ευελπιστεί ότι θα παρακάμψει την έλλειψη ρευστότητας και τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε, κάθε Petro ισούται με 60 δολάρια, βάσει της τιμής του βαρελιού πετρελαίου της Βενεζουέλας.

«Καθόρισα τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και τη μισθολογική βάση με βάση τη μέση τιμή του Petro, στα 1.800 μπολίβαρ (εννοώντας το νέο νόμισμα, που έχει πέντε μηδενικά λιγότερα από το σημερινό)», ανακοίνωσε ο Μαδούρο σε ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα.

Με βάση την τιμή του σημερινού μπολίβαρ, το κατώτατο εισόδημα θα περάσει από τα 5,2 εκατ. (λιγότερο από ένα δολάριο στην μαύρη αγορά, που κυριαρχεί στην οικονομία της χώρας) στα 180 εκατ. (περίπου 28 δολάρια). Η αναπροσαρμογή αυτή του 3.464% είναι η πέμπτη σε έναν χρόνο.


Κλείσιμο
Ο Μαδούρο υποσχέθηκε στο μήνυμά του πως θα εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ανακοίνωσε πως το κράτος θα αναλάβει για 90 ημέρες να καλύψει τη διαφορά από την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλες τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Ενική συναλλαγματική ισοτιμία συνδεδεμένη με το επίσημο κρυπτονόμισμα Petro

Επίσης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα θεσπίσει μία ενική ισοτιμία εξωτερικών συναλλαγών, η οποία θα συνδεθεί με το κρυπτονόμισμα Petro που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Οι πολλαπλοί συναλλαγματικοί έλεγχοι, που θεσπίσθηκαν το 2003 προκειμένου να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων, θεωρούνται από τους οικονομολόγους ως κύρια αιτία για την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας, που πλήττει τη χώρα, οδηγώντας σε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης