Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν όταν μιλάς για κράτος δικαίου στην Τουρκία

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν όταν μιλάς για κράτος δικαίου στην Τουρκία

Ο επικεφαλής του CHP τόνισε ότι ο Ερντογάν ελευθέρωσε Γερμανούς και Γάλλους πολίτες όταν του τηλεφώνησαν οι Μέρκελ και Μακρόν, απελευθέρωσε τους Έλληνες στρατιώτες, αλλά με τον Τραμπ επιμένει περί κράτος δικαίου - Πρόσχημα ο Μπράνσον για την αποτυχημένη πολιτική

kemal-kilicdaroglu
Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί επίτηδες τη συνεχιζόμενη κόντρα με τις ΗΠΑ για την φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη αποτυχία του στην οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τη «βουτιά» της λίρας, παρά το ότι έβλεπε την κρίση να έρχεται.

«Όλοι γνώριζαν πως οι δυσκολίες στην τουρκική οικονομία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατίμηση του δολαρίου έναντι της λίρας σε έως και 7 λίρες. Οι εφημερίδες έγραφαν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν γι’ αυτό. Γιατί (ο Ερντογάν) δεν πήρε μέτρα πριν από δυο μήνες; Αυτός ήταν που αποφάσισε να πάμε σε πρόωρες εκλογές για να σωθεί από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Κατά τον ίδιο, η κρίση με τις ΗΠΑ για τον πάστορα έφερε μπροστά την οικονομική κρίση. «Αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία του στην οικονομία απεικονίζοντας την υπόθεση Μπράνσον ως πρόσχημα για τη νομισματική κρίση», τόνισε.

Υπενθύμισε πως τα χρέη που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία εντός ενός έτους ανέρχονται σε περίπου 240 δισ. δολάρια και πως η τουρκική οικονομία πλήττεται από την απουσία των απαραίτητων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικές κινήσεις.

«Νομίζετε πως η λίρα θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου αν απελευθερωθεί ο Μπράνσον; Θα μειωθεί το ύψος των χρεών της Τουρκίας;», ρώτησε, τονίζοντας πως η τουρκική οικονομία χρειάζεται πιο σοβαρές ενέργειες για μια σταθερή ανάκαμψη.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο απερίσκεπτη κυβέρνηση στην Τουρκική ιστορία. Έσπρωξαν την επερχόμενη οικονομική κρίση κάτω απ’ το χαλί. Μάλιστα, αυτό που πραγματικά αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση. Αυτή η πολιτική κρίση αντανακλάται στην οικονομία και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Τουρκία θεωρείται κομματικό κράτος υπό την ηγεσία του Ερντογάν, στο οποίο όλες οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια ενός άνδρα», υπογράμμισε.

Κλείσιμο
Η υπόθεση του Μπράνσον είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κράτους δικαίου και παρόμοιες κρίσεις με άλλες χώρες μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον εάν η Τουρκία δεν επιλύσει αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, υπενθυμίζοντας προηγούμενα προβλήματα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με την κράτηση των υπηκόων τους.

«[Η τουρκική κυβέρνηση] απελευθέρωσε τον Ντενίζ Γιουτζέλ [Τούρκο Γερμανό δημοσιογράφο φυλακισμένο υπό κατηγορία κατασκοπείας] κατόπιν αιτήματος της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Οι Γάλλοι πολίτες που συνελήφθησαν στην Τουρκία απελευθερώθηκαν αφότου ο Μακρόν ζήτησε την απελευθέρωσή τους από τον Ερντογάν. Τώρα έκαναν το ίδιο για δύο Έλληνες στρατιώτες», υπενθύμισε.

"Δεν μπορείτε πια να πείσετε ξένες χώρες όταν μιλάτε για το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Και τώρα, ο Τραμπ θέλει απλώς τον δικό του. Στην υπόθεση Μπράνσον, παρατηρούμε πως ο Ερντογάν και ο Τραμπ είναι επιθετικοί μεταξύ τους ", δήλωσε ο ηγέτης του CHP, προσθέτοντας ότι "Δύο ακροβάτες προσπαθούν τώρα να χορέψουν στο ίδιο σχοινί".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης