Μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ - Τουρκίας με «διαιτητή» το Κατάρ

Μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ - Τουρκίας με «διαιτητή» το Κατάρ

Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα για να αρθούν οι κυρώσεις, λέει η Ουάσιγκτον - Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά χωρίς απειλές, απαντά η Άγκυρα που περιμένει «ένεση» 15 δισ. από το Κατάρ

erdogan-trump_main01
Σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ, έχει εξελιχθεί η κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την Ουάσιγκτον να ζητά επίμονα την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, εάν θέλουν, όπως ξεκαθαρίζει να αρθούν οι κυρώσεις και την Άγκυρα, να αποδεικνύεται σκληρός παίκτης, λέγοντας ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν δέχεται απειλές. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, έχει εξασφαλίσει ένεση στην Τουρκική οικονομία, περίπου 15 δισ. από το Κατάρ.

Λάθος χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στην αντίστοιχη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν για τον Μπράνσον ήταν εντελώς άδικη. Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών (σσ. ως αντίποινα) είναι λυπηρή και βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αξιώνοντας εκ νέου αποφυλάκιση του πάστορα.

«Αισθανόμαστε ότι η Τουρκία και ειδικότερα ο πρόεδρος Ερντογάν μεταχειρίστηκε πολύ άδικα τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος γνωρίζουμε πόσο καλός άνθρωπος και χριστιανός είναι και δεν έκανε τίποτα λάθος. Αυτό δεν θα το ξεχάσει η κυβέρνηση Τραμπ», σημείωσε.

«Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι δασμοί της Τουρκίας αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η Σάντερς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι, αν ο Ερντογάν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα οι ΗΠΑ θα ξανασκεφτούν να άρουν τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο που θα παραμείνουν σε ισχύ.

Κλείσιμο
Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε.

Την ίδια ώρα ανοιχτή στο διάλογο με τις ΗΠΑ, εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, εμφανίζεται η Τουρκία, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμα φορά προς την εξομάλυνση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.

Παράλληλα σε ρόλο «διαιτητή», ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι υποσχέθηκε χθες ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης