ΗΠΑ σε Τουρκία: Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα για να αρθούν οι κυρώσεις

ΗΠΑ σε Τουρκία: Αφήστε ελεύθερο τον πάστορα για να αρθούν οι κυρώσεις

Η εκπρόσωπος  του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε  βήμα  στη λάθος κατεύθυνση την αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα από την Τουρκία  - Τόνισε  ότι δεν ευθύνονται οι ΗΠΑ για τα οικονομικά προβλήματα της Άγκυρας

tramper
Λάθος χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στην αντίστοιχη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν για τον Μπράνσον ήταν εντελώς άδικη. Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών (σσ. ως αντίποινα) είναι λυπηρή και βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αξιώνοντας εκ νέου αποφυλάκιση του πάστορα.

«Αισθανόμαστε ότι η Τουρκία και ειδικότερα ο πρόεδρος Ερντογάν μεταχειρίστηκε πολύ άδικα τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος γνωρίζουμε πόσο καλός άνθρωπος και χριστιανός είναι και δεν έκανε τίποτα λάθος. Αυτό δεν θα το ξεχάσει η κυβέρνηση Τραμπ», σημείωσε.

«Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι δασμοί  της Τουρκίας αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η Σάντερς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι, αν ο Ερντογάν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα οι ΗΠΑ θα ξανασκεφτούν να άρουν τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο που θα παραμείνουν σε ισχύ.  

Κλείσιμο
Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε.

Ερντογάν: Μποϊκοτάζ στο iPhone  και αύξηση δασμών

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τη δήλωσή  του για μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα, προχώρησε  σε αύξηση δασμών.

Σύμφωνα με την απόφαση οι αυξημένοι δασμοί αφορούν εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού.

Συγκεκριμένα το διάταγμα που φέρει την υπογραφή Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά και το ρύζι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», όπως έγραψε στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης