Deutsche Welle: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Deutsche Welle: Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

«H Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35» δηλώνει εκπρόσωπος του Ερντογάν

tramp-erntogan
Να κατέβουν οι τόνοι στη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ φαίνεται να επιχειρεί, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δια του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο με τη Ουάσιγκτον, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά στο διπλωματικό και εμπορικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών.

Επίσης διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35. Σε ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, είπε ότι περιμένει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης, ενώ για το θέμα του Αμερικανού πάστορα, δεν έκανε αναφορά, ωστόσο η νέα απορριπτική απόφαση δεν προοιωνίζεται σύντομα εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η υπόθεση Μπράνσον και οι δασμοί

Συγκεκριμένα, λάδι στη φωτιά της ήδη υπάρχουσας κρίσης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας έριξε η σημερινή απόφαση του Β' Kακουργιοδικείου Σμύρνης, το οποίο απέρριψε την αίτηση άρσης του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Το δικαστήριο παρέπεμψε την ένσταση σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και θα την εξετάσει.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα του κράτους η απόφαση του Τούρκου προέδρου για αύξηση των δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα μέχρι και 100% σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις συμπεριλαμβάνουν μεγάλη γκάμα προϊόντων από το ρύζι, τα καλλυντικά έως και τα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Απειλές για μποϊκοτάζ και επεισόδια

Στο μεταξύ μετά την χθεσινή απειλή του Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα πολίτες στα Άδανα έκαψαν δολάρια και διαδήλωσαν φωνάζοντας ότι θα χρησιμοποιούν πλέον κινέζικα και τουρκικά κινητά.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδίδουν και η λίρα συνεχίζει και σήμερα να ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με το δολάριο, το οποίο εμφανίζει πτώση μέχρι και 5,76 λίρες. Το ευρώ, τέλος, καταγράφει πτώση κάτω από τις 6,90 λίρες Τουρκίας.

Κλείσιμο
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης