Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ακυρώνει την επίσκεψή του στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ακυρώνει την επίσκεψή του στο Ιράν

Η επίσκεψη του αλ Αμπάντι στην Τεχεράνη είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη αλλά το γραφείο του ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτό ακυρώνεται "λόγω βεβαρημένου προγράμματος

al_abandi
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τεχεράνη "λόγω βεβαρημένου προγράμματος", ανακοινώθηκε από το γραφείο του σήμερα, ημέρα που ο επικεφαλής της κυβέρνησης επικρίθηκε έντονα από το Ιράν σε σχέση με τη θέση του για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Την Τρίτη, ο Αμπάντι, του οποίου η χώρα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε ότι θα εφαρμόσει παρά τη θέλησή του τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του μεγάλου γειτονικού του Ιράν. "Δεν υποστηρίζουμε τις κυρώσεις γιατί είναι στρατηγικό λάθος αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τις τηρήσουμε".

Η επίσκεψη του Αμπάντι στην Τεχεράνη είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, την επομένη ενός άλλου ταξιδιού στην Τουρκία, αλλά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτό ακυρώνεται "λόγω βεβαρημένου προγράμματος". Ο Αμπάντι θα επισκεφθεί μόνο την Τουρκία, έγινε γνωστό από το γραφείο του χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος στη Βαγδάτη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν, εξαπέλυσε ένα πραγματικό κατηγορώ κατά του Αμπάντι.

"Οι ανεύθυνες δηλώσεις (του Αμπάντι) έχουν ήδη καταδικαστεί από πολλούς. Πρόκειται για μια δόλια στάση απέναντι στην ειλικρινή θέση του Ιράν και του αίματος των μαρτύρων που αυτή η χώρα έχυσε για να υπερασπιστεί τη γη του Ιράκ απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος", τόνισε ο Μουτζάμπα Αλ Χουσέιν σε ανακοίνωση. Αναφερόταν στη στρατιωτική βοήθεια του Ιράν για τη "νίκη" του Ιράκ έναντι της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

"Μας λυπεί αυτή η θέση που δείχνει ότι (ο Αμπάντι) ηττήθηκε ψυχολογικά απέναντι στους Αμερικανούς", δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Κλείσιμο
Νωρίτερα στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι δεν είχε "λάβει μέχρι εκείνη την ώρα καμιά επίσημη ειδοποίηση μιας επίσκεψης" του Αμπάντι στο Ιράν.

Ιρακινές σιίτες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν επέκριναν επίσης τη θέση του Αμπάντι. "Η κυβέρνηση ενεργεί χωρίς κοινοβουλευτική υποστήριξη", ανακοίνωσε χθες, Σάββατο η οργάνωση Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ.

Το κόμμα Μπαντρ, η κύρια συνιστώσα της Συμμαχίας της Κατάκτησης, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές, κάλεσε την κυβέρνηση να "στηρίξει και να προασπίσει το Ιράν". "Είμαστε βέβαιοι ότι η άδικη αμερικανική βούληση θα σπάσει απέναντι στην επίμονη αντίσταση των Ιρανών".

Σύμφωνα με ιρακινές πολιτικές πηγές, υπήρχε αρχικά συμφωνία για την επίσκεψη του Αμπάντι αλλά οι Ιρανοί άλλαξαν γνώμη στη συνέχεια, δυσαρεστημένοι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ένας ιρακινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει την προηγουμένη την προσεχή επίσκεψη του Αμπάντι στο Ιράν.

Το Ιράκ, παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο συμμάχους του, τις ΗΠΑ και το Ιράν που είναι εχθροί μεταξύ τους, είναι το πρώτο θύμα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης οι οποίες μπορούν να του στερήσουν ζωτικά αγαθά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο άλλος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, η Τουρκία είναι και αυτή σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το νόμισμά της χάνει συνεχώς την αξία του έναντι του δολαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης