Ιταλία: Πρώτη επανοπροώθηση προσφύγων στη Λιβύη

lathro_2_86

ΟΗΕ και οργανώσεις κατηγορούν την Ιταλία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Ιταλοί πολιτικοί κατηγόρησαν σήμερα ένα ιταλικό εμπορικό πλοίο ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο επαναπροωθώντας στη Λιβύη 108 πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα.

Το εμπορικό πλοίο Asso Ventotto περισυνέλεξε τους πρόσφυγες αυτούς που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο τη Δευτέρα το βράδυ, περίπου 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με την καταγεγραμμένη πορεία του.

Τα τελευταία χρόνια το ιταλικό λιμενικό συντόνιζε τις επιχειρήσεις αυτές και οι πρόσφυγες μεταφέρονταν στην Ιταλία. Όμως από τον Ιούνιο έχει μεταφέρει την ευθύνη στο λιμενικό της Λιβύης, το οποίο ζήτησε από το πλοίο να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην Τρίπολη.

«Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι και αυτό ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών για το θέμα.

«Πρόκειται για ομαδική επαναπροώθηση», κατήγγειλε ο Νικόλα Φρατοϊάνι, Ιταλός βουλευτής της αριστεράς που επιβαίνει σε πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ Pro-Activa Open Arms η οποία παρακολούθησε τις συνομιλία μέσω ασυρμάτου που είχε το ιταλικό εμπορικό πλοίο με το λιβυκό λιμενικό.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch έκανε λόγο από την πλευρά της για την «πρώτη επαναπροώθηση (προσφύγων) από ένα ιταλικό πλοίο εδώ και χρόνια».

Βάσει του διεθνούς δικαίου οι πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα δεν μπορούν να επιστρέφουν σε ένα μέρος όπου κινδυνεύει η ζωή τους. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλής.

Από την πλευρά του το ιταλικό λιμενικό ανακοίνωσε σήμερα ότι διάσωση έγινε στα λιβυκά χωρικά ύδατα και όχι στα διεθνή και ότι τον συντονισμό της είχε η Λιβύη.

Το 2012 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Ιταλία επειδή ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο είχε οδηγήσει πρόσφυγες στη Λιβύη το 2009.

«Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές μέρος (…), δεν μπορούμε να αφήνουμε πρόσφυγες εκεί», σχολίασε χθες Δευτέρα ο Ρομπέρτο Φίκο πρόεδρος της ιταλικής βουλής που ανήκει στο κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι απέρριψε τις επικρίσεις: «Τις τελευταίες ώρες το λιβυκό λιμενικό διέσωσε και μετέφερε 611 πρόσφυγες στη Λιβύη», έγραψε σε ιστότοπο κοινωνική δικτύωσης σήμερα.

«Οι ΜΚΟ διαμαρτύρονται και οι διακινητές χάνουν τη δουλειά τους. Φυσικά συνεχίζουμε», τόνισε επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του: «Κλειστά λιμάνια, ανοικτές καρδιές».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kim-trump-0

Ο εντοπισμός τους έγινε με δορυφορικές εικόνες - Οι 13 βάσεις είναι ανάμεσα στις 20 που εκτιμάται ότι υπάρχουν, είναι μικρές και διασκορπισμένες σε όλη τη Βόρεια Κορέα - Θεωρείται ότι έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, σύμφωνα με την έκθεση του Beyond Parallel, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον

artour-mas

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης