Ισπανία: Πέντε χρόνια φυλακή στη μητέρα που απήγαγε τα παιδιά της

Juana_Rivas

Η Χουάνα Ρίβας καταδικάστηκε σε φυλάκηση, ενώ έχασε την επιμέλεια των παιδιών της για έξι χρόνια – Η ίδια υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της κατηγορούσε τα παιδιά

Με την καταδίκη της Χουάνα Ρίβας σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη που προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Ισπανικό δικαστήριο την καταδίκασε για απαγωγή των παιδιών της, καθώς αρνήθηκε να τα δώσει στον πατέρα τους, τον οποίο κατηγορεί ότι τα κακοποιούσε. Επίσης, η γυναίκα χάνει το δικαίωμα επιμέλειας γα έξι χρόνια και καταδικάστηκε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις από Ισπανούς πολιτικούς και φεμινιστικές οργανώσεις.

Η μακροχρόνια δικαστική μάχη για την επιμέλεια των αγοριών της -που σήμερα είναι 12 και 4 ετών- έγινε σημείο συζήτησης και αντιπαράθεσης στην Ισπανία με επίκεντρο τη βία λόγω φύλου.

Πήγε στην Ισπανία και αρνήθηκε να επιστρέψει στην Ιταλία

Η Χουάνα Ρίβα κατηγορείται ότι πήρε τα δύο της αγόρια από το σπίτι τους στην Ιταλία το 2016 και ταξίδεψε στην πατρίδα της, την Ισπανία, με το πρόσχημα της επίσκεψης στην οικογένειά της.

Όμως, αντί να επιστρέψει, προσέφυγε στις ισπανικές αρχές και έκανε καταγγελία για ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στη συνέχεια, δεν συμμορφώθηκε με τις δικαστικές εντολές να επιστρέψει τα αγόρια στον πατέρα τους.

«Μια γυναίκα που τρέχει μακριά από τον τρόμο για να προστατεύσει τα παιδιά της δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τα απήγαγε», είχε δηλώσει πέρυσι.

Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια αίσθηση στα κοινωνικά δίκτυα της Ισπανίας, ενώ το hashtag #JuanaEstáEnMiCasa (Η Χουάνα είναι στο σπίτι μου) είχε γίνει πολύ δημοφιλές, όσο απέφευγε τις αρχές.

Ωστόσο, η ίδια εμφανίστηκε και τα παιδιά της ενώθηκαν με τον πατέρα τους.

Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Σύμφωνα με το δικαστήριο της Γρανάδα, η Ρίβας δεν είχε αποδείξεις για ενδοοικογενειακή βία και είχε παράνομα πάρει τα παιδιά από τον πατέρα τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, «εκμεταλλεύτηκε το επιχείρημα της κατάχρησης» και προχώρησε σε «απαγωγή παιδιών».

Πάντως, ο πρώην σύντροφός της, ο Ιταλός Φραντσέσκο Αρκούρι είχε προηγούμενη καταδίκη για βία κατά της Ρίβας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, το δικαστήριο αποφάσισε ότι από τότε δεν υπήρξε καμία ένδειξη κακομεταχείρισης, ενώ το μεγαλύτερό της παιδί δεν έδειξε κανένα σημάδι ψυχολογικού τραύματος που να συνδέεται μα κακοποίηση.

Για «αποτυχία του δικαστικού συστήματος» μιλά ο δικηγόρος της

Πάντως, ο δικηγόρος της Ρίβας σχολίασε ότι η απόφαση αποτελεί «αποτυχία του δικαστικού συστήματος» και προανήγγειλε ότι θα ασκήσει ένδικα μέσα κατά αυτής.

Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα αναπληρωτής πρωθυπουργός Κάρμεν Κάλβο ανακοίνωσε ότι η Ρίβας δεν θα φυλακιστεί μέχρι την επικύρωση της καταδίκης.

«Πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των δύο παιδιών, ακόμη και αυτές τις στιγμές», δήλωσε. Αντιδράσεις εκφράστηκαν τόσο και από πολιτικούς της αριστεράς, όσο και από εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, ενώ προγραμματίζονται συγκεντρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

salvini__8_

Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας διευκολύνει τις διαδικασίες απέλασης μεταναστών και απαγορεύει να τους απονεμηθεί η Ιταλική ιθαγένεια – Πολλές επικρίσεις για τις προβλέψεις του διατάγματος που πρέπει να εγκριθεί μέσα σε 60 ημέρες

11917412

Ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Γερμανία από  27 έως 29 Σεπτεμβρίου  - Υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο -  Θα εγκαινιάσει στην Κολωνία το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης - Βολές κατά της Μέρκελ από επικριτές του Τούρκου προέδρου

s300_1

«Είναι ικανά να αναχαιτίζουν αεροσκάφη σε απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήττουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους στον αέρα», δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας