Τουρκία: Το σιμίτι «απειλείται» από την αύξηση τιμών του σουσαμιού

Τουρκία: Το σιμίτι «απειλείται» από την αύξηση τιμών του σουσαμιού

«Λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών των σπόρων σουσαμιού, η παραγωγή κουλουριού δυστυχώς μπορεί να σταματήσει»,  δηλώνει ο Ahmet Yalçın, επικεφαλής του τμήματος ζαχαροπλαστικής της Άγκυρας

toy_0278
Η αύξηση των τιμών στο σουσάμι απειλεί την τουρκική διατροφή.

Το σιμίτι, το ιδιαίτερα δημοφιλές σουσαμένιο κουλούρι στην Τουρκία κινδυνεύει από την άνοδο των τιμών των σπόρων σουσαμιού, ενώ δεν είναι λίγοι και οι παραγωγή που σκέφτονται να σταματήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των τιμών στους σπόρους σουσαμιού. Θα μπορούσαμε να το χειριστούμε εάν οι τιμές σπόρων για σουσάμι ήταν περίπου 9 λίρες», δήλωσε ο Ahmet Yalçın, επικεφαλής του τμήματος ζαχαροπλαστικής της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι δεν θέλουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Οι τιμές των σπόρων για σουσάμι αυξήθηκαν πρόσφατα σε 12 λίρες το κιλό τον, σημειώνοντας αύξηση κατά 76,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε πολλές πόλεις η τιμή του σουσαμένιου κουλουριού έχει ξεπεράσει ακόμη και την τιμή του κανονικού ψωμιού, σύμφωνα με την εφημερίδα Karar daily.

«Λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών των σπόρων σουσαμιού, η παραγωγή κουλουριού δυστυχώς μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο Yalçın.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον İlker Önel, πρόεδρο μιας ένωσης εμπόρων στην Κωνσταντινούπολη, ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την άνοδο των τιμών είναι η τεράστια απώλεια της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων, περίπου 25% μόνο φέτος.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία καταναλώνει περίπου 120.000 τόνους σουσάμι ετησίως, αν και παράγει μόνο περίπου 15.000 τόνους, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης