Τουρκία: «Πέρασε» ο αντιτρομοκρατικός νόμος που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

19771601

Προβλέπονται μέτρα όπως  η απαγόρευση διαδηλώσεων  μετά τη δύση του ηλίου, η κράτηση ενός προσώπου θα μπορεί να διαρκεί έως και 12 ημέρες , ενώ  οι τοπικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές

Εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ο νέος αμφιλεγόμενος «αντιτρομοκρατικός» νόμο που συμπεριλαμβάνει ορισμένα από τα μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ήρθη την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το κυβερνών κόμμα AKP, που κατέθεσε το κείμενο στο κοινοβούλιο, προασπίστηκε το νομοσχέδιο ως απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «επιβράδυνσης» στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι επικριτές, εντούτοις, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να διατηρήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των αρχών.

Το νομοσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, περιλαμβάνει μέτρα που φαίνεται πως οι συντάκτες εμπνεύστηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως τη δυνατότητα οι αρχές να απολύουν τους δημόσιους λειτουργούς που έχουν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» για ένα επιπλέον διάστημα τριών ετών.

Επιπλέον, οι δημόσιοι διαχειριστές που διορίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ηγεσία επιχειρήσεων, οι οποίες βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονταν με κάποια «τρομοκρατική οργάνωση», θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση αυτή για ακόμη τρία χρόνια.

Άλλα μέτρα που προβλέπονται: οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις θα απαγορεύονται μετά τη δύση του ηλίου, εκτός κι αν έχει εκδοθεί ειδική άδεια από τις αρχές. Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές και η κράτηση ενός προσώπου θα μπορεί να διαρκεί έως και 12 ημέρες.

Η έγκριση του νομοσχεδίου έγινε μία εβδομάδα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που είχε τεθεί σε ισχύ λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας προχώρησε στην άρση της ανάκλησης 155.350 διαβατηρίων.

Τα διαβατήρια επιστράφηκαν στις συζύγους προσώπων σε βάρος των οποίων είχε κριθεί ότι υπήρχαν ισχυρές νομικές υποψίες, στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rvs98

Σύμφωνα με έρευνα, το 22% των Ρώσων βρίσκεται στην κατηγορία των φτωχών, στην οποία ανήκουν τα άτομα τα εισοδήματα των οποίων δεν τους επιτρέπουν να αποκτήσουν τίποτα περισσότερο από τα βασικά είδη διατροφής

vretania_owen_autoxeires

Θέλοντας να γελοιοποιήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του στη βουλή, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Κλάιβ Λιούις έβαλε τα δάχτυλα στο στόμα του υποκρινόμενος ότι αυτοπυροβολείται

kim_jong_jang

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ασκήθηκαν έξωθεν πιέσεις για την εκλογή του Νοτιοκορεάτη Κιμ Τζονγξκ-γιανγκ – Η υποψηφιότητα του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντερ Προκόπτσουκ είχε δημιουργήσει ανησυχίες στη Δύση