Τουρκία: «Πέρασε» ο αντιτρομοκρατικός νόμος που θα αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

19771601

Προβλέπονται μέτρα όπως  η απαγόρευση διαδηλώσεων  μετά τη δύση του ηλίου, η κράτηση ενός προσώπου θα μπορεί να διαρκεί έως και 12 ημέρες , ενώ  οι τοπικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές

Εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση ο νέος αμφιλεγόμενος «αντιτρομοκρατικός» νόμο που συμπεριλαμβάνει ορισμένα από τα μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ήρθη την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το κυβερνών κόμμα AKP, που κατέθεσε το κείμενο στο κοινοβούλιο, προασπίστηκε το νομοσχέδιο ως απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «επιβράδυνσης» στη μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων» μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι επικριτές, εντούτοις, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να διατηρήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των αρχών.

Το νομοσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, περιλαμβάνει μέτρα που φαίνεται πως οι συντάκτες εμπνεύστηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως τη δυνατότητα οι αρχές να απολύουν τους δημόσιους λειτουργούς που έχουν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» για ένα επιπλέον διάστημα τριών ετών.

Επιπλέον, οι δημόσιοι διαχειριστές που διορίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ηγεσία επιχειρήσεων, οι οποίες βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονταν με κάποια «τρομοκρατική οργάνωση», θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση αυτή για ακόμη τρία χρόνια.

Άλλα μέτρα που προβλέπονται: οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις θα απαγορεύονται μετά τη δύση του ηλίου, εκτός κι αν έχει εκδοθεί ειδική άδεια από τις αρχές. Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές και η κράτηση ενός προσώπου θα μπορεί να διαρκεί έως και 12 ημέρες.

Η έγκριση του νομοσχεδίου έγινε μία εβδομάδα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που είχε τεθεί σε ισχύ λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας προχώρησε στην άρση της ανάκλησης 155.350 διαβατηρίων.

Τα διαβατήρια επιστράφηκαν στις συζύγους προσώπων σε βάρος των οποίων είχε κριθεί ότι υπήρχαν ισχυρές νομικές υποψίες, στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

israeli-soldiers

Τις εξανάγκαζαν να γδυθούν κατά τη διάρκεια των σωματικών ελέγχων, ενώ δεν έλειπαν και οι φορές που τις άγγιζαν στα γεννητικά τους όργανα ή τους έκαναν ανάρμοστα σχόλια

Erdo

Η Τουρκία έχει προηγούμενα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του Αφρίν από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) τους οποίους και θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση

Il-20

O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι «παραπλανητικές πληροφορίες» που έδωσε ο ισραηλινός στρατός για τις επιδρομές που θα πραγματοποιούσε «δεν επέτρεψαν στο ρωσικό αεροσκάφος IL-20 να κινηθεί εγκαίρως σε ασφαλή περιοχή»

2
migranti

Οι αρχές ανέφεραν ότι το Σάββατο, 381 μετανάστες που επέβαιναν σε δέκα πλοιάρια διασώθηκαν στις ακτές της Ανδαλουσίας καθώς και 12 άνθρωποι σε μια λέμβο στις Βαλεαρίδες Νήσους