Γερμανικός Τύπος: «Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή»

mati45

«Θάνατος, ερείπια, οργή» είναι τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung - Και η Frankfürter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τις πυρκαγιές στην Αττική ως πρώτο θέμα και τίτλο «Πάνω από 70 οι νεκροί στις πυρκαγιές στην Ελλάδα»

«Θάνατος, ερείπια, οργή» είναι τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung για τις καταστροφικές φωτιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην Αττική. Η εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο της Deutsche Welle, μεταδίδει την τραγική εικόνα της επόμενης μέρας: «Η πυρκαγιά ξέσπασε πολύ γρήγορα, εξαπλώνοντας ανελέητα την καταστροφική της ορμή. Ολόκληρες γειτονιές στις παραθεριστικές περιοχές Ραφήνα, Μάτι και Νέα Μάκρη κοντά στην Αθήνα είναι τώρα ερείπια και στάχτη(…). Ήταν οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια».

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο ρεπορτάζ της με τίτλο «Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή» σημειώνει ότι σύμφωνα με κατοίκους «η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί». Η SZ σημειώνει ότι η ευρύτερη περιοχή είναι δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός για τους Αθηναίους, από όπου κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες ξεκινούν το ταξίδι τους για τα νησιά των Κυκλάδων (από τη Ραφήνα). Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα διερωτάται: «(...) Ηταν οι αρμόδιοι επαρκώς προετοιμασμένοι; Γιατί δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα οι περιοχές; Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πάντα τόσο καταστροφικές. Στη συλλογική μνήμη έχουν μείνει οι πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν σκοτωθεί 70 άτομα. (…) Kαι τότε υπήρχαν καμένες εκτάσεις, άνεμοι, ακραία ξηρασία, υπερφορτωμένες αρμόδιες αρχές. Και τότε πολλοί θεώρησαν την καταστροφή ως απόλυτη αποτυχία του κράτους. Έκτοτε έχουν γίνει κάποια πράγματα. Αλλά όχι αρκετά».

Το πρόβλημα των αστικών προαστίων

Το ερώτημα αυτό θέτει επίσης η SZ στον Γερμανό ειδικό γεωχημείας και μελέτης των δασών Γιόχαν Γκόλνταμερ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Ο ίδιος απαντά λέγοντας τα εξής: «Αυτό που συνέβη στην Αττική είναι δραματικό και μου θυμίζει την κατάσταση στην Πορτογαλία πέρυσι, όπου σε δύο πυρκαγιές πέθαναν πάνω από 100 άνθρωποι. Το βασικό πρόβλημα είναι κοινό σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η βλάστηση δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά όσο παλαιότερα. Αντ‘ αυτού γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Αυτό κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη». Για ποιο λόγο; «Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα –αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα προάστια πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. Εκεί οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες», αναφέρει ο Γερμανός ειδικός.

Οι πυρκαγιές και η ιστορία του ΕΣΕΠΑ

Και η Frankfürter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τις πυρκαγιές στην Αττική ως πρώτο θέμα και τίτλο «Πάνω από 70 οι νεκροί στις πυρκαγιές στην Ελλάδα». Φιλοξενεί επίσης εκτενές ρεπορτάζ, όπου διαβάζουμε τα εξής: «Για τα αίτια της φωτιάς, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις. Μπορεί να ήταν εμπρησμός; Την Τρίτη ήταν πολύ νωρίς για να δοθούν ακόμη και πρώτες απαντήσεις» σημειώνει η εφημερίδα. «Παλιότερα πάντως συνέβαινε αυτό. Επιχειρηματίες πλήρωναν εγκληματίες για να βάλουν φωτιές σε ελκυστικές περιοχές. Αργότερα οι πληγείσες περιοχές μετατρέπονταν σε κατοικήσιμες εκτάσεις. Πλέον αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο τότε γιατί άλλαξαν οι νόμοι. Επιπλέον, παρά την ελαφρά οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ισχνός».

Στο ίδιο ρεπορτάζ μιλά και Νίκος Σαχινίδης, πρόεδρος της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (EΣΕΠΑ), μιας οργάνωσης που είχε συσταθεί με την υποστήριξη της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ο Ν. Σαχινίδης αναφέρει στην FAZ ότι η ΕΣΕΠΑ έχει αποδυναμωθεί εδώ και κάποια χρόνια για πολιτικούς λόγους. Η ΕΣΕΠΑ διέθετε κάποτε δική της σχολής πυροσβεστών στα Ριζώματα Ημαθίας. Ωστόσο ένας νόμος του 2014 άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα. «Έκτοτε ντε φάκτο απαγορεύεται να σβήνουμε εμείς πυρκαγιές, αλλά μόνο οι επαγγελματίες πυροσβέστες. Όταν ξεσπά μια φωτιά η πυροσβεστική αποφασίζει αν θα χρειαστεί τη βοήθειά μας ή όχι», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο νόμος έγινε ουσιαστικά γιατί οι επαγγελματίες πυροσβέστες δε ήθελαν τον ανταγωνισμό. Πλέον η σχολή έχει κλείσει μετά από καταγγελία για υπεξαίρεση χρημάτων από δωρεές. Μετά από χρόνια ερευνών από το ελληνικό υπ. Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ν. Σαχινίδης, διαφάνηκε ότι δεν υπήρξε υπεξαίρεση. Πιστεύει επίσης ότι εάν λειτουργούσε ο ΕΣΕΠΑ ακόμη κανονικά θα μπορούσε να είχε συμβάλει στην αποφυγή της καταστροφής στην Αττική. «Αυτό είναι σίγουρο. Ξέρω την περιοχή, όπου ξέσπασαν οι φωτιές. Έχουμε εκεί εθελοντές. Θα μπορούσαν άμεσα να επέμβουν», λέει ο ίδιος. Βέβαια αν και παλιά είχε 2000 μέλη, η ΕΣΕΠΑ πλέον μετρά μερικές δεκάδες. «Η Ελλάδα ζητά τώρα βοήθεια από άλλες χώρες, αν και θα μπορούσε να είχε οργανώσει την απαιτούμενη βοήθεια εδώ», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως το 2007

Σε σχόλιό της τέλος η Kölner Stadt-Anzeiger αναφέρει: «Πριν από 11 χρόνια η Ελλάδα επλήγη από μια καταστροφική πυρκαγιά στην Πελοπόννησο και σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι. Μαθήματα δεν πήραν από τότε ούτε η Αθήνα ούτε οι Βρυξέλλες. Ακόμη δεν υπάρχει κανένα πανελλαδικό δίκτυο εθελοντών πυροσβεστών, όπως το γνωρίζουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά από τη Γερμανία, υπήρξαν εδώ και χρόνια προσφορές για τη δημιουργία και στήριξη τέτοιων δομών. Αλλά το γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι κατανοητό. Μετά από αυτό το τελευταίο παράδειγμα, η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να κάνει τις πυροσβεστικές της δυνάμεις αποτελεσματικές, που σημαίνει να τις αποκεντρώσει».

ARD: «Οι κήποι των σπιτιών μοιάζουν με νεκροταφεία από την Αποκάλυψη»

Συγκλονίζει, επίσης, η μαρτυρία ενός Γερμανού δημοσιογράφου που επισκέφθηκε την καμμένη γη στο Μάτι Αττικής.

Ο ανταποκριτής του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της δημόσιας τηλεόρασης ARD,Μάικλ Λέρμαν, μετέβη στην περιοχή που δέχτηκε το μεγαλύτερο χτύπημα από την πύρινη λαίλαπα.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου,ο Γερμανός δημοσιογράφος καταγράφει τα όσα είδε:

«Οι κάτοικοι θρηνούν φίλους. συγγενείς, αναζητούν παρηγοριά και διερωτώνται αν η κόλαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί...Υπάρχουν μόνο λαμαρίνες αυτοκινήτων και διάφορα κομμάτια από λάστιχα αυτοκινήτου. Περίπου 300 αυτοκίνητα και πάνω από χίλια κτίρια έχουν καταστραφεί εδώ στο Μάτι Αττικής, το παραθαλάσσιο θέρετρο, που βρίσκεται περίπου 20 λεπτά από το αεροδρόμιο των Αθηνών. Οι φλόγες ξεπήδησαν από τα δυτικά σε δευτερόλεπτα την ώρα που έπνεε ζεστός άνεμος».

Ο Λέρμαν βλέπει κορμούς δέντρων και μεγάλα κλαδιά ακόμα να καίγονται.

«Πολλά σπίτια έχουν ασημί χρώμα, λαμπυρίζουν, αφού έχουν καλυφθεί από στάχτη. Μέχρι χθες υπήρχαν κήποι, τώρα βλέπουμε νεκροταφεία από την Αποκάλυψη... Πώς θα μπορούσε μια δασική πυρκαγιά να κοστίσει τόσες πολλές ζωές αυτή τη φορά; Αυτό είναι και παραμένει μια ανησυχητική ερώτηση για τους κατοίκους της περιοχής και όλης της Ελλάδας.Ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος παρακολουθεί τους ανθρώπους που περπατούν στους δρόμους της περιοχής.

«Ένας απαρηγόρητος άνδρας προσπαθεί να αποφύγει έναν δημοσιογράφο, θέλει να μείνει μόνος, να θρηνήσει για το χαμό της αδερφής του».

Πηγή: DW

ΣΧΟΛΙΑ (13)

πρόταση

αφού η χώρα ανήκει στους γερμανούς για 99 χρόνια (98 έμειναν), να αναλάβουν την ανοικοδόμηση μόνοι τους. Όλος ο ένφια στη Γερμανία πηγαίνει άλλωστε

αφου

τα λεφτα που ηταν για κατασκευες και επισκευες τα ετρωγαν σε μιζες και μισθους αχρηστων δημοσιων υπαλληλων

Bonaparte

Με αγγελία τους μαζεύετε τους ηλίθιους εδώ;;

έχουμε βάρδια στο υπόγειο του μαξίμου και βγάζουμε μεροκάμματο. Στόχος μας να μη μείνει χώρος για κανένα αληθινό σχόλιο

ls9sa

Γι αυτο δν παμε ποτε μπροστα, γτ πάντα μας φταίνε οι άλλοι δν κοιτάμε την καμπούρα μας, τόσα χρονια καιγόμαστε κ οι Γερμανοί φταίνε

Βρε ούστ

βάρβαροι μισάνθρωποι. Η δική σας "προσφορά" στην ανθρωπότητα είναι πόλεμοι, στρατόπεδα συγκέντρωσης, αφανισμός, οικονομική εξαθλίωση των λαών . Είστε αρπακτικά όρνια,αδηφάγα τέρατα χωρίς αισθήματα. Αλλά δυστυχώς δεν φταίτε εσείς. Εσείς κάνετε αυτά που τα ζωώδη ένστικτά σας υπαγορεύουν. Εμείς οι χαχόλοι φταίμε που επί 200 χρόνια δεν έχουμε κατορθώσει να φτιάξουμε ένα κράτος της προκοπής. Εμείς οι αφελείς που έχουμε προτάξει το προσωπικό μικροσυμφέρον έναντι του συνολικού και έχουμε κάνει τρόπο ζωής την αποδοχή της αναξιοκρατίας του ωχαδελφισμού του βολέματος και των πελατειακών σχέσεων. Εμείς που απεμπολώντας κάθε ψήγμα παιδείας και πολιτισμού έχουμε πέσει στην παγίδα σας.

ΠΑΝΤΟΥ ΦΩΤΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ !! ΜΥΡΙΣΑΝ ΑΙΜΑ !!!

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ, ΔΕΚΑ (10) ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΜΑΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ !! ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ !!! ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ, ΛΟΓΩ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ, ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ !! ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕ ... ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ... ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ....

Τις

Εντάξει, για όλα φταίνε οι "άλλοι", το ξέρουμε χρόνια τώρα! Για την πυκνή δόμηση, έλλειψη αποψίλωσης, ανυπαρξία χωροταξίας, για όλα φταίνε οι άλλοι... Άντε γειά, το τερμάτησες!

ΘΥΥς

ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ" ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΡΕΝΕΙ (ΧΑ ΧΑ ΧΑ) ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ... ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ.

OM

I Kölner Stadt - Anzeige anarotate gaiti den exoun mathi apo to parelthon. Edo gelane. Mallon den katgalavane me ti exoun na kanoun.

Έχετε

τεράστια εμπειρία στην δημιουργία και στήριξη τέτοιων δομών. Συνήθως(εδώ και 105 χρόνια), καταστρέφετε λαούς και εκ των υστέρων δημιουργείτε επάνω στην "πλάτη" τους. Στη θεωρία, στην μούφα και στον χρηματοπιστωτικό αέρα κοπανιστό είστε ειδικοί. Σας εκπαίδευσαν καλά τα αμερικανάκια. Άντε στον αγύριστο. Βρ@μόφαρες. Εσείς και οι εταιρίες σας της νόμιμης μίζας φταίτε κατά 50% γι' αυτήν την κατάσταση. 20 δισεκατομμύρια βγάλατε μονάχα από τους Ολυμπιακούς. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί σε Μέσα και Σχεδιασμούς. Βγάλτε λοιπόν τον σκασμό κι εσείς και οι ανισόρροποι Σουηδοί. Είναι ώρες πόνου

Ελληναράς

Είσαι ένας κλασσικός Ελληναράς που του φταίνε πάντα οι άλλοι. Δε συμπαθώ και ιδιαίτερα τους Γερμανούς αλλά πως φταίνε αυτοί για την κατάσταση; Μήπως το 2007 τότε με τις φωτιές στην Ηλεία που είχαμε λεφτά (μπορούσαμε να πάρουμε δάνεια αβέρτα εννοώ γιατί λεφτά δεν είχαμε ούτε τότε) κάναμε καλύτερη διαχείριση σαν κράτος; Μάλλον το αντίθετο. Τα 20δις που πήρε η Γερμανία απο τους ολυμπιακούς που τα βρήκες όταν το συνολικό κόστος ήταν 8.5δις; Μάλλον θα έπρεπε να αναρωτιέσαι γιατί τα ΕΣΠΑ γίναν καγιέν και λουλούδια και γιατί διορίζαμε 300.000 δ.υ. απο το παράθυρο (Πάκη σου θυμίζει κάτι;) και να μην κατηγορείς τρίτους για τα διαχρονικά λάθη των εκάστοτε κυβερνήσεων που εσύ ψηφίζεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rama_ar

Με ιαχές «στην φυλακή ο κολλητός του Σόρος», μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Αλβανία μοιάζει αποφασισμένη να ρίξει τον Έντι Ράμα και να ανοίξει την πόρτα σε πρόωρες εκλογές

13