Πορτογαλία: Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση δαπανών για τους μισθούς 3%

centeno

Το μέτρο θα απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία – Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο προϋπολογισμός δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προβλέπει μια αύξηση των δαπανών περίπου 3% για τους μισθούς του δημόσιου τομέα στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, που θα απαιτήσει αυστηρούς ελέγχους σε άλλα μέτωπα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις μισθών είναι αποτέλεσμα πάγιων δεσμεύσεων και δεν αποτελούν υποχωρήσεις σε πιο πρόσφατες πιέσεις, όπως αυτές των συνδικάτων των δασκάλων, για πρόσθετες αυξήσεις μισθών το 2019, που είναι χρονιά εκλογών.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας βασίζεται στη στήριξη δύο αριστερών κομμάτων που τάσσονται επίσης υπέρ πιο φιλόδοξων αυξήσεων στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην εφημερίδα Publico, ο Σεντένο δήλωσε ότι δεν αναμένει ο προϋπολογισμός του 2019 να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς τα βασικά κόμματα γνωρίζουν πως το εκλογικό σώμα τάσσεται υπέρ σταθερών και υγιών δημόσιων οικονομικών.

«Στο όνομα όλων των Πορτογάλων, έχουμε να προτείνουμε έναν προϋπολογισμό που είναι βιώσιμος… Δεν είναι δυνατόν να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός πράγματος που τους επηρεάζει όλους λόγω ενός συγκεκριμένου θέματος», δήλωσε ο Σεντένο αναφερόμενος στα αιτήματα των δασκάλων.

Οι δαπάνες για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα πιθανόν να αυξηθούν κατά περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ την προσεχή χρονιά μετά την προβλεπόμενη για φέτος αύξηση κατά 70 εκατ. ευρώ και ύστερα από αύξηση κατά 389 εκατ. ευρώ το 2017.

«Μιλάμε για μια αύξηση κοντά στο 3%. Είναι πολύ σημαντικά ποσά. Δεν μπορούμε - και δεν θα το κάνουμε – να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεντένο, που είναι επίσης επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

saudi_2

Weam Al Dakheel «έγραψε ιστορία» - Θετική η ανταπόκριση από τους χρήστες του Twitter - Είχε εργαστεί στο παρελθόν ως ρεπόρτερ στο NBC Arabia και ως παρουσιάστρια στο κανάλι Al-Arab News Channel του Μπαχρέιν

tusk

Εφικτός ο στόχος ενός συμβιβασμού για την έξοδο της Βρετανίας για το καλό όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Εκπληκτικά σκληρές» και «ασυμβίβαστες» οι προτάσεις και η στάση της Βρετανίας πριν τη διάσκεψη στο Σάλτσμπουργκ