Yπόθεση Μπεναλά:« Το νέο Γουότεργκεϊτ» με άρωμα Ελλάδας απειλεί τον Μακρόν

Yπόθεση Μπεναλά:« Το νέο Γουότεργκεϊτ» με άρωμα Ελλάδας απειλεί τον Μακρόν

Δύο άτομα έχουν ταυτοποιηθεί και αναμένεται να καταθέσουν - Έλληνας, μέλος του Black Block φέρεται να είναι ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε -  Για μέγα σκάνδαλο μιλά ο διεθνής Τύπος  Σιγή ιχθύος από το Μέγαρο των Ηλυσίων

19811892
Σε «Γουότεργκειτ Νο 2» εξελίσσεται η υπόθεση Μπεναλά που απειλεί να τινάξει στον αέρα την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην υπόθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία: δύο άτομα ένιωσαν στο πετσί τους το βίαιο πρόσωπο του σωματοφύλακα του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά , στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ ,ο άνδρας φέρεται να είναι Έλληνας, μέλος του Black Block. Μετέβη στην «Πόλη του Φωτός» για να διαδηλώσει την Πρωτομαγιά κι είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία στη γαλλική Αστυνομία. Ωστόσο, οι αρχές της Γαλλίας αν και έχουν ταυτοποιήσει τα δύο άτομα, δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα στοιχεία τους.

Με καθυστέρηση δύο μηνών το σκάνδαλο Μπεναλά βλέπει ο φως της δημοσιότητας με τον Γάλλο πρόεδρο να βρίσκεται σε δεινή θέση.

Για σκάνδαλο μεγατόνων κάνει λόγω ο διεθνής Τύπος επικρίνοντας δριμύτατα την κωλυσιεργία στο χειρισμό της υπόθεσης. Πέρασαν δύο 24ωρα αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση του σωματοφύλακα του Μακρόν.

Στη Γαλλία, ο πολιτικός κόσμος είναι ανάστατος και το Ελιζέ κρατάει σιγή ιχθύος για το θέμα.

Η γαλλική Αριστερά ξεσπαθώνει με τον επικεφαλής των «Ανυπότακτων» Γάλλων, Ζαν Λικ Μελανσόν, να βγαίνει από κανάλι σε κανάλι κάνοντας λόγο για «νέο Γουότεργκειτ» το οποίο αμαυρώνει την εικόνα του Μεγάρου των Ηλυσίων και τρίζει την καρέκλα του 40χρονου προέδρου.

Ο «κύριος Ασφάλεια», όπως έλεγαν στο Ελιζέ τον προστατευόμενο του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, άσκησε βία σε βάρος δύο ατόμων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα δύο άτομα έχουν ταυτοποιηθεί και θα καταθέσουν στην αστυνομία.

Ο Ζεράρ Κολόμπ υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει αύριο στην γαλλική εθνοσυνέλευση δίνοντας εξηγήσεις για το θέμα που συγκλονίζει τη Γαλλία.

Κλείσιμο
19811890


«Στο κατώφλι των Ηλυσίων το σκάνδαλο»

Για τα διεθνή ΜΜΕ ένα είναι βέβαιο. Το σκάνδαλο με την υπόθεση Μπεναλά φθάνει στο κατώφλι του Γάλλου προέδρου.

«Οι εικόνες που δείχνουν τον Aλεξάντρ Μπεναλά, συνεργάτη του Μακρόν, να χτυπάει διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της Πρωτομαγιάς κάνει το γύρο του κόσμου."Οι εξελίξεις συγκλονίζουν",  γράφει η Washington Post».

«Οι εικόνες δεν χωρούν αμφιβολία», όπως υποστηρίζει η ιταλική «La Repubblica».

«Βλέπουμε έναν αξιόπιστο συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν , ο οποίος ήταν στην ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και τώρα στο γραφείο του Ελιζέ, να κλωτσάει ένα αγόρι στη διάρκεια διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά».

Για τους «New York Times», το περιστατικό είναι «είναι το τελευταίο που ενισχύει τις κατηγορίες ότι ο Μακρόν λειτουργεί ως μονάρχης, ως πρόεδρος των πλουσίων, «αποσυνδεδεμένος από το γαλλικό λαό».

Και στη Γερμανία, η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» υπενθυμίζει, «ο ίδιος ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς,θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

19812576


«Το σκάνδαλο Μπεναλά είναι δυνητικά επιβλαβές διότι θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία του γαλλικού κράτους και την υπόσχεση του Μακρόν για μια "υποδειγματική" δημοκρατία ", γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Ο Μακρόν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τη στρατηγική του. Επειδή δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η καταιγίδα θα ηρεμήσει τις επόμενες ημέρες ", επισημαίνει η ισπανική «Εl Pais».

Για την βελγική «Le Soir», το ερώτημα είναι γιατί δόθηκε με τόσο καθυστέρηση το βίντεο: «Παραδόξως, το βίντεο με τον Μπεναλά ήταν γνωστό από την 1η Μαΐου. Χρειάστηκαν δύο μήνες για να δοθεί στη δημοσιότητα. Γιατί;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης