Adrian Cronauer: Σίγησε η πραγματική φωνή του «Καλημέρα Βιετνάμ»

Adrian Cronauer: Σίγησε η πραγματική φωνή του «Καλημέρα Βιετνάμ»

O Cronauer έφυγε στις 18 Ιουλίου από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών - Ο επικός χαιρετισμός... ξεκίνησε από το Ηράκλειο Κρήτης- Μέσω του ραδιοφώνου εμψύχωνε τα αμερικανικά στρατεύματα στον Πόλεμο του Βιετνάμ

robin
Ο Άντριαν Κρονάουερ, ο ραδιοφωνικός παραγωγός που ενσαρκώθηκε από τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στο θρυλικό «Καλημέρα Βιετνάμ», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, στη Βιρτζίνια.

Όπως και ο χαρακτήρας της ταινίας, Ο Κρονάουερ ήταν επισμηνίας της αμερικανικής αεροπορίας και ραδιοφωνικός παραγωγός στη Σαϊγκόν το 1965 και 1966 και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τον ενθουισώδη πρωινό χαιρετισμό του στους ακροατές παίζοντας «απαγορευμένα» κυρίως κομμάτια για την εμψύχωση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ.

Είχε στο αίμα του το ραδιόφωνο

Γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια τον Σεπτέμριο του 1938, από πατέρα μεταλλεργάτη και μητέρα δασκάλα. Αθεράπευτος φαν της παρουσίασης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, σε ηλικία μόλις 12 ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ένα παιδικό τηλεοπτικό κανάλι.

Όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο της πόλης του στη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού και συνεργάστηκε με τοπικούς παρουσιαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πίτσμπουργκ και αργότερα στην Ουάσινγκτον.

Από «Good Morning Iraklio» στο... «Goooood morning Vietnam»

Ο Κρονάουερ εντάχθηκε στην αμερικανική αεροπορία και πέρασε τη βασική του εκπαίδευση στο Σαν Αντόνιο και το Wichita Falls, του Τέξας. Η πρώτη του υπηρεσία με το στράτευμα ήταν στην Κρήτη, όπου έμεινε εκεί ενάμισι χρόνο και έβαλε την υπογραφή του στον ραδιοφωνικό χαιρετισμό.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του το 2011 στην αρχή το δειλό «Good Morning, Iraklion» έγινε ολοένα και και «πιο άγριο» και το οποίο σταδιακά πήρε αυτήν την επική μορφή στο Βιετνάμ.

Κλείσιμο
Το 1965 μετατέθηκε στο Βιετνάμ, και συγκεκριμένα στη Σαϊγκόν όπου προσελήφθη ως διευθυντής ειδήσεων για το ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων εκεί. Αφότου αποχώρησε ο παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής, ανέλαβε τα ηνία της εκπομπής «Dawn Buster» στις 6 το πρωί, καλημερίζοντας τα στρατεύματα με το ενθουσιώδες «ουρλιαχτό»: "GOOOOOOOOD morning, Vietnam!" (Καλημέρα Βιετνάμ)

Σύντομα ανακάλυψε ότι ο χαιρετισμός του αυτός δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τις κακές μέρες του πολέμου με πολλούς από τους στρατιώτες να λένε «Μας "έπρηξες" Κρονάουερ". Την αποκάλυψη αυτή είχε κάνει σε συνέντευξη τύπου το 2008 στο Κέντρο Αμερικανών Βετεράνων.

Ωστόσο, ο διάσημος αυτός χαιρετισμός υιοθετήθηκε από τους διαδόχους του.

GOOD MORNING VIETNAM!!!

Η απογείωση του ρόλου με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς

Όμως ο Κρονάουερ ποτέ δεν ήταν αυτή διασημότητα, στην οποία τον μετέτρεψε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στην ταινία «Καλημέρα Βιετνάμ» του Μπάρι Λέβινσον.

Ο ρόλος του Κρρνάουερ έκανε με τη σειρά του και τον Ρόμπιν Γουίλιαμς έναν πολύ οικείο πρόσωπο και του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ είχε κατακτήσει BAFTA για τον ίδιο ρόλο.

«Όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκαμε και δώσαμε τα χέρια. Τότε ο Ρόμπιν είπε: Είμαι τόσο ευγνώμων που τελικά σε γνωρίζω. Και τότε εγώ είπα: Είμαι τόσο ευγνώμων που σε γνωρίζω επίσης», είχε αναφέρει ο παραγωγός σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Roanoke Times.

Η ταινία τον ανέβασε σε ένα επίπεδο celebrity, λέγοντας ότι κάποτε η Μπέτι Μίντλερ του είχε ζητήσει αυτόγραφο. Μιλούσε, επίσης, στοργικά για τις εμφανίσεις του Ρόμπιν Γουίλιαμς στις συνεντεύξεις. Μάλιστα, αστειευόταν ότι το «Vietnam Dj» θα κατέληγε να γραφεί στην πλάκα του τάφου του.

merlin_141486543_65b11442-91f4-485c-9201-c640917c5e93-jumbo


«Ήμουν μακριά από τον τύπο του αντικαθεστωτικού»

Πολιτικά, πάντως ο ίδιος απείχε από τον τύπο του αντικαθεστωτικού περιγράφοντας τον εαυτό του πιο πολύ «διά βίου Ρεπουμπλικάνο».

Το 1992 εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σποτ για την εκστρατεία του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Μπιλ Κλίντον. Παρέμεινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίασης και των κοινοτήτων των βετεράνων σε όλη τη ζωή του, ενώ από το 2001 έως το 2009 υπηρέτησε ως σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ζούσε στη Βιρτζίνια. Η σύζυγός του Τζέιν πέθανε το 2016. Τον θάνατο του Κρονάουερ επιβεβαίωσαν μέλη της οικογένειάς του. Ζούσε με τον θετό γιο του, τη νύφη του, τα τέσσερα εγγόνια και τα δύο δισέγγονά του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης