Νικαράγουα: Κυβερνητική επιχείρηση στη Μασάγια - Έκκληση από ΗΠΑ και ΕΕ «να σταματήσει η σφαγή»

Νικαράγουα: Κυβερνητική επιχείρηση στη Μασάγια - Έκκληση από ΗΠΑ και ΕΕ «να σταματήσει η σφαγή»

Στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται τα πυρά και οι κραυγές

nicaragua
Ριπές αυτομάτων όπλων, κραυγές, καμπάνες που χτυπούν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους: η Μασάγια, η πόλη που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων στη Νικαράγουα, δέχεται σφοδρή επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις από νωρίς το πρωί.

"Επιτέθηκαν στο Μονίμπο (σ.σ. μια συνοικία της Μασάγια)! Οι σφαίρες χτυπούν την ενορία της Μαρίας Μαγδαληνής όπου έχει καταφύγει ο ιερέας" έγραψε στο Twitter ο επίσκοπος της Μανάγκουα Σίλβιο Μπάες, καλώντας τον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, "να σταματήσει αυτή τη σφαγή".

Στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται τα πυρά και οι κραυγές. Κάτοικοι και ντόπιοι δημοσιογράφοι είπαν ότι στην πόλη εμφανίστηκαν κουκουλοφόροι οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια καθώς και ελεύθεροι σκοπευτές.

"Η καλή είδηση που έρχεται από τη Νικαράγουα είναι ότι το πραξικόπημα απέτυχε", δήλωνε την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ο Πολ Οκουίστ, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα εθνικής πολιτικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν υπάρχουν πια οδοφράγματα" και "οι φοιτητές μπορούν να επιστρέψουν στα μαθήματά τους", συνέχισε.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές "πραξικοπηματίες" και "εγκληματίες".

Η επίθεση στη Μασάγια, την οποία η αντιπολίτευση αποκαλεί "επιχείρηση εκκαθάρισης", στοχεύει τη συνοικία Μονίμπο, οι κάτοικοι της οποίας έχουν κινητοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης. Τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε αυτήν την πόλη των 100.000 κατοίκων έφταναν σε ύψος ακόμη και τα δύο μέτρα.

Κλείσιμο
Στον θόρυβο από τις ριπές των αυτόματων που ακουγόταν από διάφορες εισόδους της πόλης, προστέθηκε και ο ήχος από τις καμπάνες των εκκλησιών, που προειδοποιούσαν τους κατοίκους να καλυφθούν, αφηγήθηκαν ντόπιοι που μίλησαν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. "Πολυβολούν τα σπίτια με ανεύθυνο τρόπο, το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι όποιος βγάλει το κεφάλι του έξω θα τον σκοτώσουν. Είναι ένα μήνυμα τρόμου. Ανησυχώ πολύ για τα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους" είπε ο γραμματέας της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα, Άλβαρο Λέιβα.

Περίπου 40 φορτηγά που μετέφεραν 1.000 άνδρες των δυνάμεων καταστολής και βαριά οπλισμένους παραστρατιωτικούς μπήκαν νωρίς το πρωί στη Μασάγια, η οποία απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Όλες οι είσοδοι της πόλης ήταν αποκλεισμένες και οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να περάσουν.

"Μας επιτίθενται με βαριά όπλα, είναι μια από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις εναντίον της Μασάγια. Ακούμε εκρήξεις και ριπές" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος της "19ης Απριλίου", Κριστιάν Φαχάρντο. Οι κάτοικοι αντιστέκονται "με αυτοσχέδιους όλμους και πέτρες", πρόσθεσε.

Έξι πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Κυριακή στις επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού στη Μασάγια και τα περίχωρά της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον πρόεδρο της Νικαράγουας να σταματήσει την επίθεση. "Η βία και το λουτρό αίματος που ξεκίνησε η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν αμέσως", έγραψε στο Twitter ο Φρανσίσκο Παλμιέρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε επίσης να σταματήσει η βία και να διαλυθούν οι ένοπλες οργαν΄σεις, κατά τη διάρκεια της συνόδου με τις χώρες της CELAC (Κοινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) στις Βρυξέλλες. Παρόμοια έκκληση είχαν απευθύνει την Δευτέρα 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ΟΗΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης