Γιούνκερ: Ιστορική μέρα με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας

Γιούνκερ: Ιστορική μέρα με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας

Με τη συμφωνία δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό μπλοκ ελεύθερου εμπορίου με 600 εκατομμύρια πολίτες και περιέχει το ένα τρίτο του παγκοσμίου ΑΕΠ

0000juncker
Ιστορική ημέρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη σημερινή, μετά την υπογραφή μιας φιλόδοξης - όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε - συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

Με τη σημερινή υπογραφή δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό μπλοκ ελεύθερου εμπορίου με 600 εκατομμύρια πολίτες και περιέχει το ένα τρίτο του παγκοσμίου ΑΕΠ.

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσαν απο κοινού ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία θα απομακρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασμών που καταβάλουν ετησίως οι εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία (συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ) και θα οδηγήσει στην κατάργηση αρκετών μακροχρόνιων φραγμών, όπως π.χ. στα αυτοκίνητα. Θα ανοίξει επίσης την ιαπωνική αγορά 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ και θα αυξήσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε διάφορους άλλους τομείς.

Μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας φαίνεται να είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς η συμφωνία περιορίζει τους δασμούς εξαγωγών για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, όπως και στα γαλακτοκομικά, αν και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης