Γιούνκερ: Ιστορική μέρα με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας

0000juncker

Με τη συμφωνία δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό μπλοκ ελεύθερου εμπορίου με 600 εκατομμύρια πολίτες και περιέχει το ένα τρίτο του παγκοσμίου ΑΕΠ

Ιστορική ημέρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη σημερινή, μετά την υπογραφή μιας φιλόδοξης - όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε - συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

Με τη σημερινή υπογραφή δημιουργείται ένα τεράστιο οικονομικό μπλοκ ελεύθερου εμπορίου με 600 εκατομμύρια πολίτες και περιέχει το ένα τρίτο του παγκοσμίου ΑΕΠ.

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσαν απο κοινού ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία θα απομακρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασμών που καταβάλουν ετησίως οι εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία (συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ) και θα οδηγήσει στην κατάργηση αρκετών μακροχρόνιων φραγμών, όπως π.χ. στα αυτοκίνητα. Θα ανοίξει επίσης την ιαπωνική αγορά 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ και θα αυξήσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε διάφορους άλλους τομείς.

Μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας φαίνεται να είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, καθώς η συμφωνία περιορίζει τους δασμούς εξαγωγών για όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, όπως και στα γαλακτοκομικά, αν και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

parlamentarium

H τροπολογία καθιστά δυνατή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων όταν πολιτικά κόμματα παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων προσκοπικού χαρακτήρα των Ευρωπαίων πολιτών

erdogan_main01

Ο Τούρκος πρόεδρος εξύμνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την  κουλτούρα και τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι «Εμείς αναστηλώσαμε τα ιστορικά μνημεία σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και... "Μακεδονία"»

6
20571660

Οι Συντηρητικοί «αντάρτες» προσφέρουν σωσίβιο στην πρωθυπουργό - Βουλευτές καταρτίζουν πρόταση για αναβολή της διαδικασίας αποχώρησης - Υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις λέει το Βερολίνο - Σφοδρή επίθεση από Κόρμπιν - «Πρέπει να εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» λέει η Μέι