Η Τουρκία σταμάτησε την καταγραφή Σύρων αιτούντων άσυλο σύμφωνα με ακτιβιστές

prosfuges

Η καταγγελία έγινε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Όπως αναφέρουν, η πρακτική αυτή οδηγεί σε παράνομες απελάσεις, αναγκαστικές επιστροφές και άρνηση δικαιωμάτων 

Οι αρχές στην Τουρκία έχουν σχεδόν σταματήσει να καταγράφουν νέους αιτούντες άσυλο που έρχονται από τη γειτονική της Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW).

«Οι τουρκικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και εννέα επαρχιών στα σύνορα με τη Συρία ή εκεί κοντά έχουν σταματήσει να καταγράφουν τους Σύρους αιτούντες άσυλο πλην σπανίων περιπτώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

Η πρακτική οδηγεί σε απελάσεις και επαναπροωθήσεις

«Η αναστολή αυτή οδηγεί σε παράνομες απελάσεις, αναγκαστικές επιστροφές [επαναπροωθήσεις] στη Συρία και στην άρνηση του δικαιώματος στην υγεία και την εκπαίδευση», προσθέτει η ΜΚΟ.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται εκεί από το 2011.

Όμως «η γενναιοδωρία αυτή δεν απαλλάσσει την Τουρκία, ούτε τους διεθνείς εταίρους της, από την υποχρέωση να βοηθούν τους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο», εκτίμησε το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με Σύρους και οργανώσεις που εργάζονται επί του πεδίου.

Οι τουρκικές αρχές που ρωτήθηκαν στα μέσα Ιουνίου από το Παρατηρητήριο, αρνήθηκαν ότι ανεστάλη η καταγραφή των Σύρων, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Διαψεύδουν Τούρκοι αξιωματούχοι

«Δεχόμασταν και εξακολουθούμε να δεχόμαστε τους Σύρους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε πως οι Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία «έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη».

«Δεν απελαύνουμε ποτέ στη Συρία», πρόσθεσε. Ωστόσο, «ορισμένοι Σύροι αποφασίζουν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχει ελευθερώσει η Τουρκία» κατά τις δύο στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

«Τη στιγμή που υποστηρίζει την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στην Ευρώπη, η ΕΕ αποστρέφει το βλέμμα από τα πρόσφατα μέτρα της χώρας αυτής που αποσκοπούν να μπλοκάρουν και να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία», δήλωσε ο Τζέρι Σίμπσον, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Δικαιώματα των Προσφύγων στο Παρατηρητήριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όμως το να αναγκάζουν τους Σύρους που καταφέρνουν να περάσουν την τουρκική μεθόριο να ζουν σε μια κατάσταση νομικής αοριστίας μπορεί να τους ωθήσει να περάσουν παράνομα για να αναχωρήσουν προς την ΕΕ», πρόσθεσε ο Σίμπσον.

Οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα συνήψαν το 2016 μια μεταναστευτική συμφωνία που προβλέπει κυρίως τη συστηματική επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των μεταναστών που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στη δραστική μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George six

Όταν βλέπεις ότι από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συν αυτό ΜΚΟ κτλ κτλ γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες τότε ξέρουμε ότι θέλουν να αυξήσουν το εισόδημα από την όλη στημένη επιχείρηση, ελπίζω ο Τούρκος να μην δώσει καμία σημασία σε τέτοιου είδους εκβιασμό αν και δεν νομίζω, δεν είναι ενδοτικος σαν άλλους και άλλους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tramos

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σκοπεύει να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου, για συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα και τη διμερή εμπορική σχέση, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ σήμερα

yemen-children-embargo

«Μετά τη σύναψη της συμφωνίας της Στοκχόλμης τη 13η Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Υεμένη», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ, τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη