Ταϊλάνδη: Η επιχείρηση που ποτέ δεν θα ξεχάσει ο κόσμος και οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν τα 12 αγόρια

Ταϊλάνδη: Η επιχείρηση που ποτέ δεν θα ξεχάσει ο κόσμος και οι άγνωστοι ήρωες που έσωσαν τα 12 αγόρια

Ενώ όπως αποκαλύπτεται οι αντλίες κατέρρευσαν λίγο μετά την απομάκρυνση του τελευταίου «Αγριόχοιρου» από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

divers_arthroo
Η διάσωση των 12 μικρών αγοριών από την Ταϊλάνδη και του προπονητή τους ήταν σύμφωνα με τους Ταϊλανδούς, μια mission impossible, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το μεσημέρι της Τρίτης όταν και βγήκε στην επιφάνεια ο τελευταίος «Αγριόχοιρος», όπως είναι το όνομα της ομάδας των αγοριών.

Η επιχείρηση που στήθηκε ήταν αποτέλεσμα παγκόσμιας συνεργασίας καθώς στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν δύτες, ορειβάτες, σπηλαιολόγοι, γιατροί και άλλες ειδικότητες από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τα αγόρια ηλικίας 11-16 ετών που εγκλωβίστηκαν μέσα στο σπήλαιο στις 23 Ιουνίου και χρειάστηκαν 17 ημέρες για τον απεγκλωβισμό τους.

Όπως έγραψαν οι Thai Navy Seals στη σελίδα τους στο Facebook «αυτή είναι μια επιχείρηση που ο κόσμος ποτέ δεν θα ξεχάσει».

«Η επιχείρηση φέρτε πίσω τους "Αγριόχοιρους" ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη βοήθεια σε όλες τις ομάδες - δύτες από όλον τον κόσμο, ιατρικές ομάδες, αρκετοί πρώην πεζοναύτες, ομάδες υποστήριξης, ομάδες που μαγείρευαν, οι ομάδες που ανανέωναν το οξυγόνο, οι ομάδες που έκαναν τις απαντλήσεις υδάτων, η ομάδα των ηλεκτρολόγων, η ομάδα των ορειβατών, οι κάτοικοι της περιοχής Mae Sai και οι άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Σήμερα εργάστηκε η ενωμένη δύναμη της ανθρωπότητας. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την επιχείρηση διάσωσης - την επιχείρηση "Φέρτε πίσω τους Αγριόχοιρους»



Κλείσιμο
Εντωμεταξύ όπως αποκάλυψε ο Guardian την Τετάρτη, λίγο μετά την απομάκρυνση του τελευταίου παιδιού απο το σπήλαιο επικράτησε πανικός, καθώς κατέρρευσαν οι αντλίες που τραβούσαν τα νερά από τους πλημμυρισμένους χώρους. Τρεις Αυστραλοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση και βρίσκονταν στον θάλαμο 3 περιέγραψαν πώς ξαφνικά άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη του νερού και πώς άκουσαν κραυγές και είδαν κράνη με φακούς να βγαίνουν από τα βαθύτερα σημεία του σπηλαίου. Όπως είπαν, αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί λίγο νωρίτερα η επιχείρηση θα είχε καταστροφική εξέλιξη.

Οι άγνωστοι ήρωες

Το BBC επιχείρησε να χαρτογραφήσει τους άγνωστους ήρωες στους οποίους τα 12 παιδιά οφείλουν τη ζωή τους.

John Volanthen και Richard Stanton

Ο John Volanthen ήταν η πρώτη φωνή που άκουσαν τα 12 παιδιά την 1η Ιουλίου καθώς ήταν ο πρώτος δύτης που κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί. Μαζί με τον Stanton είχαν κληθεί από τις αρχές της Ταϊλάνδης από τη Βρετανία για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους.

Richard Harris

Ο Richard Harris είναι ο γιατρός από την Αυστραλία που μετά από δεκαετίες εμπειρίας στις καταδύσεις εξέτασε τα αγόρια στη σπηλιά και άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Ο αναισθησιολόγος στην ειδικότητα Harris έχει ειδικευτεί στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.



Thai Navy Seals

divers1


Οι πιο διάσημοι από τους διασώστες καθώς μέσα απο τη σελίδα τους στο Facebook ενημέρωναν για την εξέλιξη της επιχείρησης. Τέσσερις εξ αυτών - ανάμεσά τους ένας γιατρός ο Pak Loharnshoon - παρέμειναν εθελοντικά δίπλα στα παιδιά μετά τον εντοπισμό τους. Ο Loharnshoon είναι αυτός που φαίνεται σε βίντεο να βάζει ιώδιο στις πληγές των παιδιών. Οι τέσσερις αυτοί Ταϊλανδοί πεζοναύτες ήταν οι τελευταίοι που έφυγαν από το σπήλαιο.

Saman Gunan

Ο 38χρονος Saman Gunan, ο Ταϊλανδός πρώην πεζοναύτης που συμμετείχε εθελοντικά στην επιχείρηση και έχασε τη ζωή του ενώ τοποθετούσε τους θύλακες οξυγόνου κατά μήκος της διαδρομής, θεωρείται ήρωας καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι χωρίς αυτόν ίσως η επιχείρηση να μην είχε ποτέ ξεκινήσει.


gunan



Ben Reymenants

Ο Βέλγος Ben Reymenants που έχει σχολή καταδύσεων στο Πουκέτ πιστεύεται ότι ήταν μέλος της ομάδας που πρώτη εντόπισε τα παιδιά στο σπήλαιο.


Reymenants


Claus Rasmussen

Ο Δανός Claus Rasmussen που ζει για χρόνια στην Ταϊλάνδη έχει εργαστεί για χρόνια σε σχολές καταδύσεων.


Rasmussen



Mikko Paasi

Από τη Φινλανδία ο Mikko Paasi ειδικεύεται στις τεχνικές καταδύσεις. Στις 2 Ιουλίου οπότε και εντοπίστηκαν τα παιδιά, η σύζυγός του ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι του έκανε δώρο για την όγδοη επέτειο γάμου τους ένα εισιτήριο για την περιοχή όπου βρισκόταν το σπήλαιο.


Paasi


Ivan Karadzic

Ο Δανός Ivan Karadzic ήταν ο δύτης που αποκάλυψε ότι τα παιδιά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στην επιφάνεια έπαιρναν κάποιο φάρμακο για να μην πανικοβληθούν καθώς τα 12 μικρά αγόρια θα έπρεπε να κολυμπήσουν και να κάνουν κατάδυση ενώ δεν είχαν καμία επαφή με το υγρό στοιχείο.



Erik Brown

Ο Erik Brown είναι από τον Καναδά και όπως ανακοίνωσε έκανε αρκετές καταδύσεις μέσα σε 9 ημέρες συμμετοχής στην επιχείρηση διάσωσης καθώς βρέθηκε συνολικά 63 ώρες στο σπήλαιο.


Brown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης