Αίγυπτος: Οι αρχές απέλασαν τον αυτοεξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης του Σουδάν

Αίγυπτος: Οι αρχές απέλασαν τον αυτοεξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης του Σουδάν

«Η ασφάλεια του αεροδρομίου του Καΐρου απαγόρευσε την Κυριακή στον αρχηγό του κόμματος Αλ Ούμα να εισέλθει στην αιγυπτιακή επικράτεια μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο», ανέφερε το κόμμα Ούμα 

img__9
Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου του Καΐρου δεν επέτρεψαν την Κυριακή την είσοδο στην Αίγυπτο στον άλλοτε πρωθυπουργό του Σουδάν, σήμερα μια από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης της χώρας, τον 82χρονο Σαντίκ αλ Μάχντι, που ζούσε τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστος στην αιγυπτιακή επικράτεια, γνωστοποίησε το κόμμα του, το Ούμα, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στο Χαρτούμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει την ανακοίνωση.

«Η ασφάλεια του αεροδρομίου του Καΐρου απαγόρευσε την Κυριακή στον αρχηγό του κόμματος Αλ Ούμα να εισέλθει στην αιγυπτιακή επικράτεια μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο», όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο οργανώσεων της σουδανικής αντιπολίτευσης, εξήγησε το κόμμα στην ανακοίνωσή του, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μάχντι αναχώρησε κατόπιν για το Λονδίνο, συνοδευόμενος από την κόρη του και τον ιδιαίτερο γραμματέα του, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο τελευταίος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός του Σουδάν ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989, του οποίου ηγήθηκε ο σημερινός πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ. Ηγείται του Αλ Ούμα, ενός ισλαμιστικού κόμματος, μιας από τις παλαιότερες πολιτικές παρατάξεις στο Σουδάν. Είναι επίσης επικεφαλής της Αλ Άνσαρ, της θρησκευτικής πτέρυγας του κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα Ούμα καταγγέλλει ότι οι αιγυπτιακές αρχές είχαν «απαιτήσει» από τον Μάχντι να μη συμμετέχει σε συναντήσεις των σουδανών αντιπολιτευόμενων στο εξωτερικό, αλλά ο ηγέτης του κόμματος «απέρριψε την απαίτηση» του Καΐρου.

Κλείσιμο
Η συμμαχία ισλαμιστών και πρώην αξιωματικών του στρατού που ανέτρεψε τον Μάχντι παραμένει στον πυρήνα του πανίσχυρου Εθνικού Κογκρέσου, του κόμματος του προέδρου Μπασίρ.

Οι αρχές του Σουδάν είχαν υποστηρίξει το 2014 ότι ο Μάχντι συνωμοτούσε με ένοπλους αντάρτες, κατηγορία που επέσυρε τη θανατική ποινή--εξωθώντας τον πρώην πρωθυπουργό να καταφύγει στο Κάιρο. Γύρισε για λίγο καιρό στο Σουδάν το 2017, πριν κατόπιν επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου νωρίτερα φέτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης