Τουσκ: Στείλαμε μήνυμα σε όλα τα σκάφη στη Μεσόγειο να σεβαστούν το νόμο

juncker_tusk

«Μόνη μας μέθοδος είναι να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά μας σύνορα», ανέφερε- Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδο Κορυφής 

Ως «ηχηρό μήνυμα» προς κάθε ενδιαφερόμενο στη Μεσόγειο αποτιμά τη χθεσινή συμφωνία που επετεύχθη στο προσφυγικό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της Συνόδου.


Ο Πολωνός Πρόεδρος σημείωσε πως με την απόφαση για πλατφόρμες αποβίβασης, για την άμεση προώθηση των μεταναστευτικών ροών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, βοήθεια προς τρίτες χώρες, εστάλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα σκάφη στη Μεσόγειο, τόσο των λαθρέμπορων όσο και των ΜΚΟ πως πρέπει αν σεβαστούν τον νόμο και να μην παρεμποδίζουν τη δουλειά των ακτοφυλακών.


Παράλληλα χαιρέτισε τη Γαλλο-Ιταλική πρόταση για δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων, κλειστού τύπου, και σε πλήρως εθελοντική βάση από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε ερώτηση για την Ιταλία και την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Τούσκ απάντησε πως «η μόνη μας μέθοδος είναι να σταματήσουμε ή τουλάχιστον να βελτιώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά μας σύνορα. Αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, σε σχέση με υψηλό επίπεδο του 2015 θα δούμε πως επαρκώς μειώσαμε τα νούμερα, άνω του 90% και μόνο χάρη στις κοινές μας δράσεις στα σύνορα, την ακτοφυλακή και βεβαίως τη συμφωνία μας με τη Τουρκία».

Τι θα συμβεί με τις πλατφόρμες αποβίβασης


Οι πλατφόρμες αποβίβασης που προτείνει είναι ένα ασφαλές μέρος ανάλυσης των αιτημάτων ασύλου και να σώζονται οι μετανάστες από τη θάλασσα, και να επιστρέφονται στη συνέχεια οι παράτυποι. Θα γίνει από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση και τη UNHCR του ΟΗΕ.


«Είναι σημαντικό τώρα να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε συμφωνίες για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες ιδιαίτερα με την Αφρική, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή δίνει κοινούς πολιτικούς στόχους στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν ίσως πιο ενωμένα τώρα την μετανάστευση», ανέφερε.


Εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Ο Ντόναλντ Τούσκ στη συνέχεια σημείωσε πως αποφασίστηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία για τη συμφωνία της με την ΕΕ στο μεταναστευτικό, όπως και η αναχρηματοδότηση του ταμείου της Αφρικής το οποίο ασχολείται με την μετανάστευση στην ήπειρο, κάτι που ζητούσε έντονα η Ιταλική πλευρά.


«Γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης»

Αναφορικά με τη συζήτηση για την Ευρωζώνη αμφότεροι Τούσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιούνκερ τόνισαν πως γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, όπως και ότι αποφασίστηκε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αναβαθμιστεί με ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λειτουργεί ως χρηματοδότης έκτακτης ανάγκης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF).


Οι υπόλοιπες αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, όπως η γαλλογερμανική πρόταση για κοινό προϋπολογισμό για τη ζώνη του Ευρώ μεταφέρονται για το Δεκέμβριο του 2018.


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Φοβάμαι προσπάθεια αποσταθεροποίησης από τις ΗΠΑ


Αναφερόμενος στην επικύρωση των Ευρωπαίων ηγετών στα αντίμετρα της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τόνισε πως οι αρχηγοί δείχνουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον Πρόεδρο Τράμπ.

Σε ερώτηση για τα αντίμετρα της ΕΕ απέναντι στις κυρώσεις της αμερικάνικης ηγεσίας για το εμπόριο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε πως φοβάται πως υπάρχουν «προσπάθειες με σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ», ειδικά στο θέμα του εμπορίου προσπαθώντας να διχάσει τα κράτη - μέλη στο ζήτημα, ζητώντας την αποκλιμάκωση της κρίσης με τις ΗΠΑ. «Δε θα χαλάσω τη καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί σχολιάζοντας το θέμα», είπε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος Τούσκ.


Μπόικο Μπορίσοφ: Θετική η συμφωνία Ελλάδα - ΠΓΔΜ


Τέλος ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μιλώντας στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Βουλγαρικής Προεδρίας, τόνισε πως ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, θεωρώντας πως αναβαθμίζει τα δυτικά Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

eleana

ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. ΤΣΑΜΠΑ ΤΗ ΒΑΛΑΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ?

προεδρος για κλαματα

ο Ντοναλτ Ντακ ηταν πιο σοβαρος απο σενα Τουσκ......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ameron

Η απάντηση ήρθε την επόμενη κιόλας ημέρα, όταν ο Κάμερον, φορώντας σορτσάκι και ελαφρά μαυρισμένος από τις πρόσφατες οικογενειακές διακοπές σε ένα θέρετρο της Κόστα Ρίκα που κοστίζει σχεδόν 2.000 ευρώ την βραδιά, αιφνιδιάστηκε από τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του στο Νότινγκ Χιλ