Βολιβία: Η χώρα στη φτώχεια και ο Μοράλες έφτιαξε ανάκτορο 29 ορόφων με τζακούζι, σουίτες και ελικοδρόμιο

Βολιβία: Η χώρα στη φτώχεια και ο Μοράλες έφτιαξε ανάκτορο 29 ορόφων με τζακούζι, σουίτες και ελικοδρόμιο

Το επίσημο κόστος του ανέρχεται στα 34,4 εκατομμύρια δολάρια -  Δύο όροφοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον πρόεδρο, εκ των οποίων μια προεδρική σουίτα 1.068 τετραγωνικών 

palacio
Ένας πύργος 29 ορόφων που διαθέτει επτά ανελκυστήρες, ελικοδρόμιο, προεδρική σουίτα με τζακούζι, αίθουσα μασάζ και αίθουσα γυμναστηρίου: το νέο προεδρικό μέγαρο του Έβο Μοράλες, θιασώτη της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκαλεί αντιπαράθεση στη Βολιβία.

Λίαν προσεχώς θα γίνουν τα εγκαίνια του "Μεγάλου σπιτιού του Λαού", όπως το αποκαλεί ο πρόεδρος. Το νέο μέγαρο θα αντικαταστήσει τη σημερινή έδρα της κυβέρνησης, το Palacio Quemado (Καμένο Μέγαρο) όπως αποκαλείται έπειτα από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1875, το κτίριο αυτό του 19ου αιώνα.

Το επίσημο κόστος του ανέρχεται στα 34,4 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο βολιβιανός Τύπος επιμένει ότι το κόστος του ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού του, σε μια χώρα όπου το 39% των πολιτών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2016, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

"Είναι σπατάλη", κατήγγειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα που πρότεινε το κτίριο να διαμορφωθεί σε ογκολογικό νοσοκομείο.

Βολιβιανός καρδινάλιος κατήγγειλε επίσης την πολυτέλεια του "Ανακτόρου του 'Εβο".

Η ανέγερση του πύργου, που έχει ύψος 120 μέτρων, δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί μέσα στο παλιό κέντρο της Λα Πας όπου κυριαρχούν τα παλιά κτίρια αποικιακού στιλ αλλά ο Μοράλες απέσπασε μια εξαίρεση από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κόμμα του.

Κλείσιμο
Το κτίριο είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της πόλης. Έχει ελικοδρόμιο στη στέγη όπως και επτά ανελκυστήρες, σύμφωνα με τον Τύπο που αναφέρει ότι ο πρόεδρος έχει την αποκλειστική χρήση του ενός.

Δύο όροφοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον πρόεδρο, εκ των οποίων μια προεδρική σουίτα 1.068 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα σχέδια που αποκαλύπτει η εφημερίδα Pagina Siete. Η σουίτα έχει μεταξύ άλλων σάουνα, τζακούζι, αίθουσα μασάζ και αίθουσα γυμναστηρίου.

Ο Μοράλες, που είναι στην εξουσία τα 12 τελευταία χρόνια, είναι ο πρώτος αυτόχθων που εξελέγη πρόεδρος της χώρας και θιασώτης της ριζοσπαστικής αριστεράς στην αμερικανική ήπειρο. Ο 59χρονος αρχηγός του κράτους έλαβε την έγκριση της δικαιοσύνης για να διεκδικήσει το 2019 μια τέταρτη θητεία παρότι απορρίφθηκε με δημοψήφισμα η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα του έδινε τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος.

"Θα κληροδοτήσουμε μια γερή υποδοχή, μια κληρονομιά για τα παιδιά μας (...) μιας χώρας ισχυρής, σταθερής, σε αντίθεση με το αποικιακό κράτος που επικρατούσε πριν από τον Μοράλες", δήλωσε τη Δευτέρα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Φρανκλίν Φλόρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης