Συρία: Πάνω από 50 νεκροί σε επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ

Συρία: Πάνω από 50 νεκροί σε επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 30 εξ αυτών ήταν Ιρακινοί – Σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία σε πλήγματα κατά θέσεων του συριακού στρατού

syria__2_
Τουλάχιστον 52 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, εκ των οποίων 30 Ιρακινοί, σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία σε πλήγματα που σημειώθηκαν εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του στην περιοχή αλ Χάρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ τους είναι 30 Ιρακινοί μαχητές και 16 Σύροι, εκ των οποίων στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στρατιωτική πηγή, είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι η επίθεση σημειώθηκε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην αλ Χάρα, νοτιοανατολικά της πόλη αλ Μπουκάμαλ στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Κάνουν λόγο για «πιθανόν αμερικανικά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη


Διοικητής της συμμαχίας που μάχεται στο πλευρό της Δαμασκού δήλωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία ήταν «πιθανόν αμερικάνικα» βομβάρδισαν θέσεις ιρακινών στρατευμάτων μεταξύ της αλ Μπουκάμαλ και της Τανφ καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Κλείσιμο
Όμως ο ταγματάρχης Τζος Ζακ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (US Centcom) διέψευσε την πληροφορία αυτή δηλώνοντας στο Reuters ότι «κανένα (κράτος) μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν διεξήγαγε πλήγματα κοντά στην αλ Μπουκάμαλ».

Μάχες κατά των τζιχαντιστών


Στη Ντέιρ Εζόρ, επαρχία με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζει ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία, και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν παράλληλες, αλλά χωριστές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, που διαπερνά την επαρχία, ενώ οι SDF μάχονται για να εκδιώξουν το ΙΚ από χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Τα δύο μέρη γενικά αποφεύγουν να συγκρουστούν κι έχουν εγκαθιδρύσει μια γραμμή «αποκλιμάκωσης» για να αποφεύγονται εμπλοκές ανάμεσά τους.

Ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη βοήθεια υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ και Ιρακινούς στρατιώτες, κατάφερε πέρυσι να εκδιώξει το ΙΚ από την αλ Μπουκάμαλ και τα περίχωρά της, όμως έκτοτε οι τζιχαντιστές εξαπολύουν επιθέσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά της εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε ξένες αναφορές».

Αντιδρά το Ισραήλ με τη συμμετοχή του Ιράν

Στη διάρκεια του επταετούς πολέμου στη Συρία το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη γειτονική χώρα.

Το Ισραήλ, θορυβημένο από την επιρροή των βασικών εχθρών του, του Ιράν και της Χεζμπολάχ, στη Συρία πίεσε τη Ρωσία, σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα εδραιώσει στρατιωτική παρουσία στη γειτονική χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους υπουργούς του ότι «επανέλαβε και ξεκαθάρισε» την πολιτική του αναφορικά με τη Συρία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε μαζί τους το Σαββατοκύριακο.

«Πρώτα απ’ όλα θα αναλάβουμε δράση, και ήδη αναλαμβάνουμε δράση, κατά της προσπάθειας να εδραιώσει το Ιράν και οι σύμμαχοί του στρατιωτική παρουσία τόσο στη μεθόριο όσο και βαθιά μέσα στη Συρία», τόνισε ο Νετανιάχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης