Δραματικές εξελίξεις στη Γουατεμάλα: Αποχωρούν και οι διασώστες από τη ζώνη έκρηξης του ηφαιστείου

19602127

Σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί και άλλοι 200 αγνοούνται, με τις πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί να είναι ελάχιστες

Διαστάσεις Βιβλικής καταστροφής έχει λάβει η κατάσταση στη Γουατεμάλα, καθώς οι τοπικές αρχές δήλωσαν και επισήμως την αδυναμία τους να ελέγξουν τις συνέπειες από την έκρηξη του ηφαιστείου, δίνοντας εντολή και στα συνεργεία διάσωσης να αποχωρήσουν από τις περιοχές που έχουν πληγεί, για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία, καθώς κινδύνευε άμεσα η ζωή των διασωστών, καθώς και απλών πολιτών που αναζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Από την άλλη, το γεγονός ότι σχεδόν 200 αγνοούμενοι αφήνονται στο έλεος της φύσης και του τεράστιου αυτού φαινομένου, καθιστά σκληρή την απόφαση της κυβέρνησης, η ηγεσία της οποίας προφανώς έκρινε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για όσους δεν έχουν εντοπιστεί έως τώρα.

Η λίστα των νεκρών από την έκρηξη του Φουέγο αριθμεί ήδη 99 άτομα Φουέγο, ενώ ξεπερνούν τους 200 οι αγνοούμενοι. «Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (...) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας. Το Ινστιτούτο εξάλλου προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

19600558


Οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί 7 ώρες πριν την έκρηξη

Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη από την τοπική εφημερίδα El Periodico ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημερωθεί επτά ώρες πριν την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου αλλά δεν έκαναν το παραμικρό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 6 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Φυσικών Καταστροφών ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο.

Οι σεισμολόγοι, μάλιστα, έστειλαν άλλες δύο προειδοποιήσεις μέχρι την τελική έκρηξη του ηφαιστείου, χωρίς όμως κανείς να λάβει τις ενημερώσεις τους υπόψη.Συγκεκριμένα χρειάστηκε να περάσουν οχτώ ώρες, με τα ρολόγια να δείχνουν 1:45 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Εθνικών Καταστροφών να σημάνει εθνικό συναγερμό και κινητοποίηση για εκκένωση περιοχών.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κάτοικοι της Γουατεμάλας εκφράζουν την απόγνωσή τους για την παθητικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες μπροστά στην καταστροφή. Επισήμαιναν ιδίως πως παρά τις προσφορές για βοήθεια από άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, καθώς η κυβέρνηση λέει πως περιμένει το πράσινο φως της CONRED, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης