Γουατεμάλα: Στους 99 οι νεκροί - Οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί επτά ώρες πριν την έκρηξη του ηφαιστείου

Γουατεμάλα: Στους 99 οι νεκροί - Οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί επτά ώρες πριν την έκρηξη του ηφαιστείου

Πάνω από 200 οι αγνοούμενοι - Οργή για την παθητικότητα της κυβέρνησης από τους πολίτες της χώρας

guatemal-new-s
Τους 99 έφτασαν οι νεκροί από τν έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα ενώ ξεπερνούν τους 200 οι αγνοούμενοι καθώς συνεχίζονται με μεγάλες δυσκολίες οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργειών με τις εκρήξεις και τις ροές λάβας να συνεχίζονται.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (...) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας. Το Ινστιτούτο εξάλλου προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου κατολισθήσεων, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Desperate Search For Loved Ones After Guatemala Volcano Eruption | NBC Nightly News


Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη από την τοπική εφημερίδα El Periodico ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημερωθεί επτά ώρες πριν την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου αλλά δεν έκαναν το παραμικρό.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 6 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής το Εθνικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή Φυσικών Καταστροφών ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο.

Οι σεισμολόγοι, μάλιστα, έστειλαν άλλες δύο προειδοποιήσεις μέχρι την τελική έκρηξη του ηφαιστείου, χωρίς όμως κανείς να λάβει τις ενημερώσεις τους υπόψη.

Συγκεκριμένα χρειάστηκε να περάσουν οχτώ ώρες, με τα ρολόγια να δείχνουν 1:45 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Εθνικών Καταστροφών να σημάνει εθνικό συναγερμό και κινητοποίηση για εκκένωση περιοχών.

Στο ηφαίστειο, από τον κρατήρα του οποίου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας, συνέχιζαν να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την ώρα την Τετάρτη.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κάτοικοι της Γουατεμάλας εκφράζουν την απόγνωσή τους για την παθητικότητα της κυβέρνησης του προέδρου Τζίμι Μοράλες μπροστά στην καταστροφή. Επισήμαιναν ιδίως πως παρά τις προσφορές για βοήθεια από άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, δεν έχει υπάρξει καμιά εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, καθώς η κυβέρνηση λέει πως περιμένει το πράσινο φως της CONRED, η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης