Kate Spade: Η μανιοκατάθλιψη, η άρνηση για βοήθεια και η εμμονή της με την αυτοκτονία του Robin Williams

Kate Spade: Η μανιοκατάθλιψη, η άρνηση για βοήθεια και η εμμονή της με την αυτοκτονία του Robin Williams

Αυτοκτόνησε με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει και ο διάσημος ηθοποιός 

spade_photo
Η σχεδιάστρια μόδας Κate Spade υπέφερε για χρόνια από μανιοκατάθλιψη πριν πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο που το είχε κάνει και ο διάσημος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς. Όπως υποστηρίζει η αδελφή της δεν έλαβε ποτέ την κατάλληλη θεραπεία φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για τη δουλειά της.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η αυτοκτονία της σχεδιάστριας μόδας δεν ήταν απροσδόκητη. Η Kate Spade πάλευε για χρόνια με την μανιοκατάθλιψη, μία εξουθενωτική ψυχική ασθένεια, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έπαιρνε την απόφαση να αναζητήσει ιατρική βοήθεια καθώς ανησυχούσε ότι κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στη δουλειά της.

Η Spade ήταν 55 χρόνων όταν αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, με το να κρεμαστεί με ένα μαντήλι στο σπίτι της την Τρίτη το πρωί, αφήνοντας πίσω της ένα σπαρακτικό σημείωμα αυτοκτονίας για την έφηβη κόρη της που έγραφε «Πάντα σε αγαπούσα».

Τώρα, η μεγαλύτερη αδελφή της, Reta Saffo, αποφάσισε να ανοιχτεί και να μιλήσει για τη μάχη που έδινε η αδελφή της με τη μανιοκατάθλιψη αλλά και για το πώς ταυτίστηκε σε τέτοιο βαθμό με την αυτοκτονία του δημοφιλούς ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς ώστε να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Μερικές φορές απλά δεν μπορείς να σώσεις τους ανθρώπους από τον ίδιο τους τον εαυτό» είπε η Reta Saffo στην εφημερίδα « The Kansas City Star». Η 57χρονη Saffo ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγος της Kate, την είχαν παροτρύνει πολλές φορές να ακολουθήσει κάποια θεραπεία, στο κέντρο αποκατάστασης που πήγε και η ηθοποιός Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και αντιμετώπισε επιτυχημένα την διπολική διαταραχή της. Ωστόσο, η Kate δείλιαζε πάντοτε την τελευταία στιγμή. «Φτάναμε πάντα τόσο κοντά στο να πακετάρουμε τα πράγματα της, αλλά στο τέλος η εικόνα της ως σχεδιάστρια και του ονόματος που είχε η επιχείρηση της(happy-go-lucky Kate Spade) ήταν πάντοτε πιο σημαντικά. Χωρίς αμφιβολία, ανησυχούσε για το τι θα έλεγε ο κόσμος αν μαθευόταν η κατάστασή της».

Κλείσιμο
Η αδελφή της γνωστής σχεδιάστριας ανέφερε επίσης ότι η ίδια δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τη δημοσιότητα που της έδινε η δουλειά της. « Η μικρή μου αδελφή ήταν ένας πολύτιμος άνθρωπος. Ιδιοφυία σχεδόν σε όλα. Την περιτριγύριζαν για πολύ καιρό άνθρωποι που έλεγαν σε όλα ναι και δεν την βοηθούσαν, δεν λάμβανε τη κατάλληλη θεραπεία για αυτό που πιστεύω ότι ήταν διπολική διαταραχή».

Η Saffo είπε ότι η 55χρονη αδελφή της δεν περίμενε ποτέ να γίνει τόσο επιτυχημένη η επιχείρηση και η δουλειά της. Εν τέλει η ίδια μετά από πολλές προσπάθειες να πείσει την αδελφή της να ασχοληθεί με το πρόβλημα της, την άφησε στη μοίρα της. «Ένα από τα τελευταία πράγματα που μου είπε ήταν " Reta, ξέρω ότι μισείς τις κηδείες και δεν πηγαίνεις σε αυτές, αλλά σε παρακαλώ, για μένα, έλα στη δική μου. Σε παρακαλώ" Ξέρω ότι πιθανόν να είχε οργανωμένο σχέδιο, αλλά επέμενε πως δεν είχε».

Η Kate, που έγινε γνωστή για τη σειρά επωνύμων τσαντών της, βρέθηκε αναίσθητη και χωρίς να ανταποκρίνεται μέσα στο σπίτι της, από την οικονόμο της την Τρίτη το πρωί. Πίσω της άφησε τον σύζυγο της Άντι, αδελφό του γνωστού ηθοποιού David Spade, και την κόρη της Φράνσις. Σε μια δήλωση που εξέδωσε η οικογένεια Spade την Τρίτη το απόγευμα αναφερόταν: « Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τη σημερινή τραγωδία. Αγαπούσαμε την Kate βαθιά, και μας λείπει τρομερά. Θα επιθυμούσαμε η ιδιωτική μας ζωή να γίνει σεβαστή καθώς θρηνούμε και πονάμε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Δίπλα στη νεκρή βρέθηκε ένα σημείωμα που απευθυνόταν στη 13χρονη κόρη της και της έλεγε ότι δεν ήταν δικό της λάθος. «Σε αγαπούσα πάντοτε. Δεν είναι δικό σου λάθος. Ρώτα το μπαμπά σου».

Fashion Designer Kate Spade Taken From NYC Apartment on Gurney | TMZ

Μια πηγή κοντά στην οικογένεια υποστήριξε ότι η Kate είχε προβλήματα στο γάμο της με τον Andy. Μάλιστα υποστήριξε ότι η σχεδιάστρια έψαχνε για καινούργιο σπίτι στο Μανχάταν. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι εργάζονταν μαζί για το νέο πρότζεκτ της «Francis Valentine», μια σειρά με νέα πολυτελή παπούτσια και τσάντες.
Μέχρι το 1998 η Kate είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα πιό ισχυρά ονόματα στο κόσμο της μόδας, με περιουσία που έφτανε πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια συνέντευξη της το 2016 στη Wall Street Journal, η Kate μίλησε για τη δουλειά της αλλά ξεκαθάριζε ότι η κόρη της ήταν πάντοτε η προτεραιότητα της. Η Kate είναι η τρίτη γνωστή σχεδιάστρια μόδας που αυτοκτονεί την τελευταία δεκαετία. Ο πρώτος ήταν ο L'Wren Scott που αυτοκτόνησε το 2014, ενώ ο δεύτερος ήταν ο πλέον γνωστός Alexander McQueen που αφαίρεσε τη ζωή του το 2010. Και οι τρεις κρεμάστηκαν.

Ένας μεγάλος αριθμός διάσημων υπέβαλαν τα συλλυπητήρια τους στην Spade την Τρίτη: « Η γιαγιά μου, μου έδωσε τη πρώτη τσάντα μου "Kate Spade" όταν ήμουν στο κολλέγιο. Την έχω ακόμα. Η σκέψη μου στην οικογένεια τους φίλους και τους αγαπημένους της». έγραψε η Τσέλσι Κλίντον στο Τουίτερ. Η Ιβάνα Τραμπ επίσης έγραψε στο τουίτερ: «Το τραγικό τέλος της Kate Spade είναι μια επίπονη ενθύμηση του ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι πόνο και βάρος πραγματικά κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Εάν παλεύεις με την κατάθλιψη και σκέφτεσαι την αυτοκτονία, σε παρακαλώ σε παρακαλώ πολύ, αναζήτησε βοήθεια».



spade_mesa
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης