Το Μεξικό «απαντά» στον Τραμπ με δασμό 20% στο αμερικανικό χοιρινό κρέας

gourounia_009

Ο δασμός αυτός ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, να επιβάλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο στους Μεξικανούς εξαγωγείς

Το Μεξικό θα επιβάλει δασμό 20% στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν δύο ειδικοί της βιομηχανίας του κρέατος στο Reuters, αναφέροντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες σχετικά με τα αντίποινα που σκοπεύει να κάνει η χώρα, ενάντια στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό δήλωσε ότι τα αντίποινα θα ισχύουν για τα χοιρινά πόδια και την  χοιρινή ωμοπλάτη από τους προμηθευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των ετήσιων εισαγωγών, ύψους 1,07 δισ. δολαρίων της χώρας.

Ο πρόεδρος της κορυφαίας ένωσης παραγωγών χοιρινού κρέατος OPORPA στο Μεξικό, Heriberto Hernandez, μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομίας Ildefonso Guajardo και την ομάδα του, δήλωσε:

«Είναι ένας δασμός 20% στα χοιρινά πόδια και στη χοιρινή ωμοπλάτη, νωπά και κατεψυγμένα... είτε έχουυν κόκαλα είτε όχι».

Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα σε λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος του δασμού, αλλά ο Hernandez δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Μεξικού, ενώ διευκρίνισε ότι δεν αναμένει αύξηση στις τιμές χοιρινού κρέατος στο Μεξικό, επειδή «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις» για τους προμηθευτές των ΗΠΑ.

Ο δασμός αυτός ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, να επιβάλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο στους Μεξικανούς εξαγωγείς, με το σκεπτικό ότι χώρες όπως το Μεξικό ασκούν ανταγωνισμό με, επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ,  επιπτώσεις.

Ειδικοί της βιομηχανίας κρέατος στο Μεξικό δήλωσαν ότι η απόφαση της νέας κυβέρνησης για τον νέο δασμό θα δημοσιευθεί την Τρίτη στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και θα τεθεί σε ισχύ από την Τετάρτη.

Πέρυσι, το Μεξικό εισήγαγε σχεδόν 650.000 τόνους χοιρινής ωμολάτης και ποδιών αξίας περίπου 1.07 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Udo

Η οικονομική κρίση είναι κατά τον κ. Μπούλμαν, πρόεδρο της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτέλεσμα «της ανισομερούς κατανομής των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο και γι' αυτό απαιτείται να εισαχθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Πρέπει να φορολογηθεί το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να χρηματοδοτήσουμε αντίστοιχες πολιτικές και να σώσουμε τον πλανήτη»

di_maio

Δεν θέλησε να αναφερθεί, πάντως σε ακριβή στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ επέμεινε ότι χάρη στην οικονομική ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται

trump-juncker

Σε μια συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Κομισιόν αποκλιμάκωσαν την κρίση που επικρατούσε επί μήνες με προειδοποιήσεις και απειλές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού