Συρία: Φεύγουν οι Κούρδοι της YPG από την Μανμπίτζ

Συρία: Φεύγουν οι Κούρδοι της YPG από την Μανμπίτζ

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως η πολιτοφυλακή των Κούρδων θα παραδώσει τα όπλα της όταν αποσυρθεί από την πόλη Μανμπίτζ

YPG
Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοί της θα φύγουν από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, μια ημέρα αφού η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν σ' ένα σχέδιο γι' αυτή τη βόρεια περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει την αποχώρηση της YPG.

Σε ανακοίνωσή της η YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργασθούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους αντιτζιχαντιστές μαχητές.

Η YPG προσθέτει στην ανακοίνωσή της πως τώρα θα αποχωρήσουν από τη Μανμπίτζ και οι τελευταίοι κούρδοι «στρατιωτικοί σύμβουλοι».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την επομένη μιας συνάντησης ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία κατέληξε σε μια συμφωνία αναφορικά με τη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί «ενέκριναν έναν οδικό χάρτη και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι το προσωπικό της YPG που αποχωρεί από τη Μανμπίτζ θα αφοπλισθεί.

Κλείσιμο
Η πολιτοφυλακή YPG αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας συμμαχίας αράβων και κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στρατιωτικούς στη Μανμπίτζ, όπως και η Γαλλία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική Συρία επίθεση εναντίον της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Αφού έδιωξε τη YPG από τον πρώην κουρδικό θύλακο του Αφρίν, η Τουρκία, η οποία βλέπει με πολύ κακό μάτι την παρουσία συριακών κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της, απείλησε επανειλημμένα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της ανατολικά προς την Μανμπίτζ.

Οι απειλές αυτές δημιούργησαν φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ.

Η ένταση μειώθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα όρισαν το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» με στόχο να συνεργασθούν για να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σ' αυτή την πόλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης