Ισπανία: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των υπουργών της κυβέρνησης Σάντσεθ

sanchez51

Ποια ονόματα έχουν διαρρεύσει για τα βασικά χαρτοφυλάκια

Αύριο, ημέρα Τετάρτη, ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ισπανία, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες έχουν αρχίσει να διαρρέουν ονόματα που θα αναλάβουν κάποια από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πηγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 71χρονος Καταλανός Χοσέπ Μπορέλ αποδέχθηκε την πρόταση του Σάντσεθ και θα διαδεχθεί τον Αλφόνσο Ντάστις στην ηγεσία της ισπανικής διπλωματίας. Ο Μπορέλ, πολιτικό στήριγμα του Πέδρο Σάντσεθ, διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια υπουργός Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ. Από το 2004 έως το 2007 ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την πρόσφατη κρίση εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του προς το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα και απηύθυνε ομιλίες υπέρ της ενότητας της Ισπανίας στην Βαρκελώνη.

Από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Σάντσεθ έγινε γνωστό ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει υπουργό Προϋπολογισμού την πρώην περιφερειακό σύμβουλο της Ανδαλουσίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες. Όταν ο στενός συνεργάτης του Σάντσεθ, Χοσέ Λουίς Αμπάλος, ρωτήθηκε από την ισπανική τηλεόραση αν η Μοντέρο θα αναλάβει το υπουργείο Προϋπολογισμού απάντησε λακωνικά: «Αυτό θα είναι καλό».

Την ίδια ώρα, τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γράφουν ότι ο Αμπάλος θα αναλάβει το υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Il-20

O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι οι «παραπλανητικές πληροφορίες» που έδωσε ο ισραηλινός στρατός για τις επιδρομές που θα πραγματοποιούσε «δεν επέτρεψαν στο ρωσικό αεροσκάφος IL-20 να κινηθεί εγκαίρως σε ασφαλή περιοχή»

migranti

Οι αρχές ανέφεραν ότι το Σάββατο, 381 μετανάστες που επέβαιναν σε δέκα πλοιάρια διασώθηκαν στις ακτές της Ανδαλουσίας καθώς και 12 άνθρωποι σε μια λέμβο στις Βαλεαρίδες Νήσους