Ελισάβετ: Η πριγκίπισσα που δεν περίμενε ποτέ το «στέμμα»... έκλεισε 65 χρόνια στο θρόνο

Ελισάβετ: Η πριγκίπισσα που δεν περίμενε ποτέ το «στέμμα»... έκλεισε 65 χρόνια στο θρόνο

Όταν γεννήθηκε ήταν τρίτη στη διαδοχή του θρόνου και κανείς δεν περίμενε πως κάποτε θα γίνει βασίλισσα - Τελετή στέψης με τρία στέμματα στις 2 Ιουνίου του 1953 για την 27χρονη τότε Ελισάβετ

queen_elizabeth
Στις 2 Ιουνίου του 1953 σε ηλικία 27 ετών στέφθηκε βασίλισσα μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους. Όταν γεννήθηκε η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, στις 21 Απριλίου του 1926, κανείς δεν περίμενε να γίνει βασίλισσα αφού ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά Γεωργίου Ε' και ο μεγαλύτερος αδελφός του Εδουάρδος αναμενόταν να τον διαδεχθεί. Όμως, όταν το 1936 ο παππούς της Ελισάβετ απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο θείος της, ο ζωηρός Εδουάρδος Η' αναγκάστηκε να παραιτηθεί την ίδια χρονιά μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν έκανε πρόταση γάμου στην δις διαζευγμένη κοσμική Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον.

Η 92χρονη μονάρχης συμπλήρωσε το Σάββατο 65 χρόνια στον θρόνο αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως κατά την διάρκεια της στέψης της άλλαξε τρία στέμματα! Η ίδια, σε μια αποκαλυπτική και εκ βαθέων συνέντευξη στο BBC στις αρχές του έτους δήλωσε πως το «αυτοκρατορικό στέμμα», που φορά κάθε χρόνο στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου είναι «πολύ βαρύ».

Το στέμμα κατασκευάστηκε το 1937 για τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' από τον οίκο κοσμημάτων της βασιλικής αυλής Garrard & Co και ζυγίζει περίπου ένα κιλό, για την ακρίβεια 910 γραμμάρια. Διακοσμημένο με τέσσερις κρίνους και τέσσερις σταυρούς στη βάση του, το αυτοκρατορικό στέμμα της Ελισάβετ φέρει επίσης πολλούς πολύτιμους λίθους, 2868 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια, πέντε ρουμπίνια και 273 μαργαριτάρια.

Το πιο πολύτιμο στοιχείο του στέμματος είναι το «δεύτερο αστέρι της Αφρικής, ένα διαμάντι 317 καρατίων, που δωρήθηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄ το 1907. Σε όλες τις επίσημες φωτογραφίες της καθώς και όταν χαιρετά τα πλήθη από το μπαλκόνι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ η «αειθαλής» βασίλισσα φορά αυτό το στέμμα, που ανήκει στην οικογένειά της από τον 17ο αιώνα.

Το δεύτερο στέμμα της Ελισάβετ είναι το «διάδημα του έθνους του Γεωργίου Δ'». Αυτό φορούσε πριν την τελετή της στέψης της. Κατασκευασμένο το 1820 για την στέψη του βασιλιά Γεωργίου Δ' είναι διακοσμημένο με 1333 διαμάντια και 169 μαργαριτάρια που σχηματίζουν σχέδια με τριαντάφυλλα, τριφύλλια και αγκάθια, τα σύμβολα της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Κατά την διάρκεια της τελετής της στέψης της η τότε νεαρή Ελισάβετ φόρεσε και ένα τρίτο στέμμα, το «στέμμα του Αγίου Εδουάρδου», που κατασκευάστηκε το 1661 και ζυγίζει λίγο παραπάνω από δύο κιλά. Έτσι, λόγω του μεγάλου βάρους του πολύ γρήγορα προτίμησε να το αντικαταστήσει με το αυτοκρατορικό στέμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης