Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Εμείς πιστεύουμε στη G7»

steven-mnuchin

«Πρόκειται για τους σημαντικότερούς μας συμμάχους ή μεταξύ των σημαντικότερων» σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι συνεχίζει να πιστεύει στην ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, τη G7, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα απομονωμένες, στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στον Καναδά.

«Εμείς πιστεύουμε στη G7» δήλωσε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου που διεξήχθη στο Γουίσλερ (βόρεια του Βανκούβερ) με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Γερμανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η Σύνοδος ήταν μια συνάντηση της G7 και όχι «των G6+1» (των ΗΠΑ), όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρξε «ομόφωνη συναίνεση σχετικά με την ανησυχία» που διατύπωσαν οι 6 εταίροι της Ουάσιγκτον αναφορικά με την εμπορική διένεξη με επίκεντρο τους αμερικανικούς δασμούς, την οποία μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρόκειται για τους σημαντικότερούς μας συμμάχους ή μεταξύ των σημαντικότερων» σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, τονίζοντας τη σημασία των σχέσεων όχι μονάχα στον τομέα της οικονομίας αλλά και στον διπλωματικό τομέα και τον τομέα της άμυνας.

Εντούτοις, όπως επέμεινε, στο θέμα του εμπορίου, «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ισότιμο και ισορροπημένο εμπόριο και σε αυτό επικεντρωνόμαστε».

Είπε εξάλλου πως οι ΗΠΑ δεν θα απαρνηθούν «με κανέναν τρόπο την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτοντας ότι «αντιθέτως» μια υγιής αμερικανική οικονομία θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφορικά με τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της G7 την επόμενη εβδομάδα στο Κεμπέκ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αν και το εμπόριο είναι ένα σημαντικό ζήτημα, θα πρέπει να προκριθεί το θέμα της προόδου που έχει επιτευχθεί για μια πιθανή Σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα ή ακόμα και σε εκείνο των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Παρατηρητής γιούχου

Ο Μνούτσιν έχει δυνατό στομάχι. Μεγαλοεπενδυτής παλαιότερα, ενηλικιώθηκε στο επιχειρείν στην επενδυτική τράπεζα Γκολντμαν Σαξ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν πρέπει να περάσουν κάποια όρια. Αν ψάξουν γύρω τους, δεν θα βρουν πιο σημαντικούς συμμάχους από τις έξι χώρες του G7. Εκτός κι αν έχουν στο μυαλό τους τη Ρωσία ή την Κίνα. Και με αυτούς σε εμπορικό πόλεμο βρίσκονται. Αν βγουν νικητές στην οικονομία, ο Τραμπ θα ανακηρυχθεί ο πρόεδρος του αιώνα. Κανείς δεν θα θυμάται τα άλλα που λέει ή κάνει. Και είναι ντροπή για τον ίδιο και τη χώρα του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης